Middelbare scholen in Lelystad zien lessen in Agora, Kubus en Corneel niet zitten

Lelystad - Schoollessen in de zalen van het Agora Theater, De Kubus en poppodium Corneel om zo onderwijs op anderhalve meter afstand te kunnen volgen, zijn geen optie. Dat liet bestuurder Barry Lommen van Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) aan Omroep Flevoland weten.

Hoewel het aanbod van de culturele instellingen sympathiek is, vindt Lommen het pendelen tussen de scholen en de diverse zalen niet handig. Ook vindt de bestuurder dat leren in een vertrouwde omgeving altijd beter is voor leerlingen en personeel.

Gesplitste klassen

De middelbare scholen gaan vanaf maandag werken met gesplitste klassen, waarbij een helft van de klas een dagdeel online onderwijs en een dagdeel fysiek onderwijs volgt. Examenleerlingen kregen de afgelopen tijd al op deze manier les.

Voorzorgsmaatregelen

Er wordt gewerkt met halve klassen en binnen die klassen met koppels van leerlingen. ‘Dit is door de overheid geaccordeerd om de organisatie van het onderwijs mogelijk te maken. De lesdagen worden gesplitst: elke leerling heeft elke dag een dagdeel les. De ene week betreft dit alle ochtenden. De andere week betreft dit alle middagen. De scholen nemen wel extra voorzorgsmaatregelen vanwege het coronavirus. Onderbouwleerlingen blijven waar mogelijk in het zelfde lokaal; de docenten verplaatsen zich. Leerlingen blijven waar mogelijk in hun eigen schooldeel. De kluisjes worden niet gebruikt. Mondkapjes blijven van overheidswege verplicht. Leerlingen die geen mondkapje over neus en mond dragen in de gangen, sturen we naar huis, schrijft de SVOL in een brief naar de ouders. 'Dit is vervelend, maar onontkoombaar. Het vraagt veel van ons allemaal om het lesgeven op school veilig te organiseren en het dragen van mondkapjes hoort daarbij.’

Judit Weekenborg, rector van Scholengemeenschap Lelystad: ‘We zijn er gelukkig mee dat we een grote stap kunnen maken in Lelystad. Want alle leerlingen hebben weer halve dagen op school les en volgen de les in kleine groepen. We verwachten dat er op een plezierige wijze hard kan worden gewerkt in de klas'.