Column Kees Bakker | Bewegen moet van twee kanten komen

Lelystad - Het is een nare situatie, die van de golfbaan in Lelystad. Dat die niet rendabel te krijgen is, zal wel een feit zijn. Nederland is op een bepaald moment overspoeld door villawijken met golfbanen, de keuze is reuze, en golfen is ook wel een specifieke sport.

Dat de ontwikkelaar van Flevo Golf Resort dus van de baan af wil, kun je haar niet kwalijk nemen. De manier waarop dat gebeurt, is op z’n minst niet netjes.

Unigolf wil op een deel van de golfbaan woningen bouwen, maar dat is natuurlijk nooit de opzet geweest van die wijk. Nu kunnen inzichten veranderen, maar dan is het wel belangrijk dat direct betrokkenen, zoals omwonenden, de golfclub en de gemeente, zich daar ook in herkennen. En daar wringt de schoen.

Geen eensluidend geluid

De gemeente houdt vast aan de recreatieve bestemming die er op de gronden van de golfbaan ligt. Dat doet men mede omdat er vanuit bewoners fel verzet was tegen de bouwplannen. Maar een eensluidend geluid is daar niet te horen. Want de ene bewonersgroep is voor beperkte woningbouw als daardoor een kleine golfbaan overblijft, die de Golfclub Lelystad in eigen beheer kan voortzetten. Dat heeft onmiddellijk tot oprichting van een andere groep geleid, een burgerinitiatief van omwonenden uit een groter gebied, die zich met hand en tand verzet tegen de woningbouwplannen. En allebei de groepen zeggen een meerderheid van de bewoners achter zich te hebben staan. Misschien dat dat komt omdat de bewonersvereniging zich puur richt op de bewoners van het Flevo Golf Resort en het burgerinitiatief ook de bewoners van de nabijgelegen wijk Golfpark ‘en andere belanghebbenden’.

Verloedering als pressiemiddel

De bewonersgroepen zouden één ding gemeen moeten hebben, namelijk dat het zaak is dat er nu wel een oplossing komt. Unigolf laat de golfbaan nu verloederen, als een soort ultiem middel om de gemeente onder druk te zetten en haar eigen plannen er door te drukken, en straks hebben we dus helemaal geen golfbaan meer in Lelystad. En dat zou niet alleen jammer zijn, het is ook een enorm stuk kapitaalvernietiging.

Bemiddelaars

Misschien dat de nieuwe wethouders van de SP en de VVD, als een soort bemiddelaars die van buitenaf komen en met de hele voorgeschiedenis niets te maken hebben, wat kunnen forceren richting een oplossing. Een oplossing waar allebei de bewonersgroepen achter staan lijkt een verloren zaak, maar een gulden middenweg moet gevonden worden. En die ontwikkelaar moet ook ophouden z’n hakken in het zand te zetten en als een klein kind proberen z’n zin te krijgen. 

Bewegen moet van twee kanten komen, want wat er nu gebeurt, is niet fraai en niet goed voor Lelystad.

Lees ook: Twee voor twaalf voor golfbaan in Lelystad