Gemeente Lelystad vraagt hulp inwoners voor dekkend AED-netwerk

Lelystad - De gemeente Lelystad is een campagne begonnen om inwoners er toe te bewegen zich met de buurt in te spannen voor plaatsing van een openbaar toegankelijke AED in de wijk. Ook roept men hulpverleners die kunnen reanimeren, zoals BHV’ers, op zich te registeren via HartslagNu.

Daarmee kan voor Lelystad een dekkend AED-netwerk worden gerealiseerd. Elke week krijgen 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Dit kan overal gebeuren: op het werk, in huis, tijdens het sporten of op straat. De kans op overleven is het grootst als er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt gebruikt. Om dit mogelijk te maken heeft de gemeente zich aangesloten bij het landelijk oproepsysteem HartslagNu.

Het AED-initiatief is een gevolg van een voorstel van drie raadsleden, die vorig jaar hiermee een budget van 155.000 euro wisten te krijgen voor subsidie aan buurten die een AED willen plaatsen. De eigen kosten voor de buurt zijn daarmee gering. De raadsleden roepen ook bedrijven die binnen een AED hebben hangen op deze aan een openbaar toegankelijke buitengevel te plaatsen. Daarmee kan 24 uur per dag en zeven dagen per week adequate hulp worden geboden aan mensen die een harstilstand hebben.