Tiny House Dronten krijgt snel een gesprek

Dronten - De gemeente Dronten verwacht in maart bestuurlijk met de initiatiefgroep Tiny House Dronten rond de tafel te kunnen gaan zitten om te praten over het verdere traject voor realisering van het project en mogelijke locaties.

Want de gemeente is enthousiast over het initiatief. Dat laat ze in een brief aan de initiatiefnemers weten.

Twee jaar wachten

De initiatiefgroep is al twee jaar met de gemeente in gesprek, maar heeft het gevoel niet veel te zijn opgeschoten, liet men onlangs weten in een brief aan de gemeenteraad. Men wil graag een gesprek met de wethouder, maar dat lijkt maar niet te lukken.

Meer dan kleine huizen

‘Tiny houses’ zijn kleine huizen voor permanente bewoning. Zo’n huis telt maximaal 50 vierkante meter leefoppervlakte en is maximaal vier meter hoog. Belangrijk bij de woningen is ook dat ze zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn als het gaat om water en elektriciteit. Het huis is gebouwd van natuurlijke en/of hergebruikte materialen. Mensen die erin gaan wonen hebben daarom niet alleen genoeg aan de ruimte die zo’n huis biedt, maar kiezen er ook bewust voor zo duurzaam mogelijk te leven. Daarnaast vormt een dergelijke groep een gemeenschap, met gezamenlijke (buiten)ruimtes. Specifiek is ook dat Tiny Houses verplaatst kunnen worden.

De initiatiefgroep is daarom op zoek naar een terrein dat voor minimaal vijf jaar voor een vaste prijs gehuurd kan worden van de gemeente. Mochten er daarna andere plannen zijn met dat terrein, dan kunnen de huizen worden verplaatst naar een volgende locatie. De zoektocht naar een geschikte locatie is echter, ook al heeft de initiatiefgroep eerder enkele locaties genoemd, tot op heden niet succesvol. Recent heeft men zelf camping De Abelen in Swifterbant genoemd als mogelijkheid.

Enthousiast

De gemeente laat de initiatiefgroep, die tien huishoudens vertegenwoordigd, weten enthousiast te zijn over het initiatief. ‘Het feit dat u zelfvoorzienend wil zijn en iets terug wil geven aan de maatschappij vinden wij van grote toegevoegde waarde. Uw plannen komen overeen met wat wij in onze woonvisie ambiëren en dat willen we graag helpen mogelijk te maken.’

Dat er tot op heden nog geen locatie is gevonden, komt omdat de door de initiatiefgroep aangedragen locaties niet geschikt waren of zijn. Zo is eerder het Hanzekwartier genoemd, maar die locatie is niet vijf jaar beschikbaar. Ook de Bruggepoort en de Fazantendreef vielen om verschillende redenen af. In dat opzicht lijkt ook De Abelen niet haalbaar, omdat daar al vergevorderde gesprekken zijn met geïnteresseerden die dat gebied nieuw leven willen inblazen.

Eigen inventarisatie

Maar de gemeente heeft wel een eigen inventarisatie gedaan naar mogelijke locaties, zogenaamde ‘inbreidingslocaties’(stukken grond die nu nog onbebouwd zijn, maar wel de bestemming ‘woningbouw’ hebben, red.). ‘Inmiddels is deze inventarisatie bijna afgerond. Uiteraard blijven we ook open staan voor mogelijke locatieopties van uw kant,’ schrijft men. ‘Helaas duurt dit langer dan u wilt, maar ook langer dan wij van tevoren hadden ingeschat. Daardoor heeft het bestuurlijks gesprek nog niet kunnen plaatsvinden.’

GroenLinks heeft de brief die de initiatiefgroep eind januari schreef aan de gemeenteraad geagendeerd, dus ook de politiek zal zich binnenkort over het onderwerp buigen.