Oud-wethouder Jacques Mattie (78) na kort ziekbed overleden

Lelystad - Na een kort ziekbed is afgelopen vrijdag onverwachts oud-wethouder Jacques Mattie (VVD) overleden. Mattie (78) was van 1998 tot 2006 wethouder in Lelystad.

‘Een rondborstige Amsterdammer, een recht-voor-zijn-raap-type,’ zo herinnert oud-wethouder Ruud Bootsma hem. Bootsma (PvdA) zat één periode samen met Mattie als wethouder in het college van burgemeester en wethouders. ‘Politiek lagen we mijlenver uit elkaar, maar we zijn hele close vrienden geworden. Het was een prettig mens in de omgang. Jacques heeft me ook door twee zware periodes in mijn leven gesleept. Diepgaande gesprekken werden afgewisseld met lekker eten en drinken, bijvoorbeeld op zijn boot: hij was de schipper, ik de kok.’

Recht voor zijn raap

Mattie had bovendien de unieke gave recht voor zijn raap dingen te zeggen en je daarbij strak aan te kijken, om je daarna lachend op de schouder te slaan en te zeggen ‘Kom op jongen, zo meen ik het niet. Maar het is wel zo!’,  is mijn eigen ervaring toen ik hem als beginnend journalist meemaakte. Of, breed en luid lachend als reactie op een artikel: ‘Nou, je hebt er weer helemaal niets van begrepen, Bakker’, als hij het niet met je eens was. Daarnaast herinner ik me hem als een enorme familieman. Ik kwam hem nog regelmatig tegen, enkele keren per jaar, en altijd begon hij over zijn kinderen, op wie hij ongelooflijk trots was.

Kees Bakker