Lelystad komt met mix aan maatregelen om overlast van afval naast containers tegen te gaan

Lelystad - Nu steeds meer buurten in Lelystad ondergrondse containers voor het restafval krijgen, komt de gemeente met een mix aan maatregelen om te voorkomen dat afval naast de containers wordt geplaatst. Zo worden er afvalcoaches ingezet.

Afvalcoaches

Afvalcoaches kunnen uitleg geven over afval scheiden en geven uitleg wat in welke bak hoort. Ze lopen mee met de wagen die het plastic ophaalt, als men ze ziet kan men ze aanspreken.

Extra wijkreiniger

Er is een extra wijkreiniger aangesteld. Deze houdt zich alleen bezig met meldingen over afval in de stadsdelen die begonnen zijn met het nieuwe inzamelen. Samen met een gemeentelijke handhaver rijdt de wijkreiniger elke dag een route door deze stadsdelen om de meldingen af te gaan. Als de handhaver de gegevens kan achterhalen wie afval naast de container heeft geplaatst, schrijft hij een boete uit van 130 euro.

'Zet geen afvalzakken en geen grof afval naast de ondergrondse container. Dit geeft overlast en zwerfafval', benadrukt de gemeente.

Melding doen

Een melding doen bij de gemeente van een kapotte container of van afval naast een container kan via de MijnGemeente-app, de website www.lelystad.nl/meldingdoen of door te bellen naar telefoonnummer 14 0320.

Grof huishoudelijk afval wordt gratis opgehaald door HVC. Via de klantenservice van HVC kan hiervoor een afspraak worden gemaakt: klantenservice@hvcgroep.nl of bel met 0800-0700.

Gratis aanhanger lenen

Inwoners kunnen gratis een aanhanger lenen om grof huishoudelijk afval zelf weg te brengen naar het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg 40C. Op www.lelystad.nl/gratisaanhanger staat meer informatie hierover.