Schrijver zoekt Ebe Hazewindus, het eerste kind dat opgroeide op Werkeiland Lelystad

Lelystad - Ton Kolijn uit Lelystad is bezig met een boek over het verleden, het heden en de toekomst van het Werkeiland Lelystad. De schrijver heeft al verschillende (oud-)bewoners geïnterviewd, maar Ebe Hazewindus, het eerste kind dat in 1952 voet aan wal zette op het oudste stukje Lelystad, ontbreekt nog.

Een heerlijke tijd

Ebe Hazewindus (1946) voer mee op de sleepboot van zijn ouders, de Ebda. Omdat zijn moeder, mevrouw J. Hazewindus-Leppink, van de Dienst Zuiderzeewerken (ZZW) aanvankelijk niet mee mocht met het werk op het IJsselmeer - "Vrouwen zijn lastig", was de argumentatie van ZZW destijds - kocht de familie een woonarkje en legde dat in Harderwijk. Maar dat beviel moeder Hazewindus slecht. Daarom werd het arkje in 1952 naar perceel P, zoals het Werkeiland destijds werd genoemd, gesleept. Zo werd zij in maart 1952 de eerste vrouwelijke bewoner in een ruige mannenwereld. Haar zoon Ebe had er, ondanks het feit dat hij geen vriendjes had, een heerlijke tijd. Hij zat veel bij de rijswerkers, at daar vaak mee en kreeg soms zelfs wel eens een loonzakje. Iedere rijswerker had daar dan een cent, soms een stuiver, ingedaan. (bron: Geschiedenis Werkeiland Lelystad 1950-1958, 1992)

Oproep

Ton Kolijn zou Ebe Hazewindus graag nog eens over deze bijzondere begintijd van Lelystad willen interviewen. Vandaar een oproep aan Ebe Hazewindus of mensen die Ebe kennen, om zich te melden bij de redactie van FlevoPost via flevopost@ndcmediagroep.nl onder vermelding van 'Ebe Hazewindus'. De redactie stuurt deze mail door naar Ton Kolijn.