Scanfunctie op HVC app al 50.000 keer gebruikt

Regio - De scanfunctie op de HVC-app is in een half jaar tijd al meer dan 50.000 keer gebruikt meldt de afvalverwerker die ook in Noordoostpolder, Urk, Lelystad en Dronten actief is.

Om het voor mensen makkelijker te maken heeft HVC een half jaar geleden een nieuwe functie toegevoegd aan de afvalwijzer in de HVC-app: een barcodescanner en fotomogelijkheid. Hierdoor wordt het in één oogopslag duidelijk in welke bak een product hoort. Deze functie slaat aan bij de gebruikers.

Fotoscan

Rick Buiten, de ontwikkelaar van deze functionaliteit, is enorm trots op dit resultaat. Zijn moeder werkt bij de klantenservice van HVC en vertelde hoeveel vragen daar binnenkomen over wat waarin hoort. Zo is het idee geboren van de fotoscan en werd hier later de barcodescanner aan toegevoegd. Rick: 'Ik heb de app gelanceerd en kwam al snel in gesprek met HVC. Een goede match om de app functionaliteiten onder een breed publiek bekend te maken.'

In de top 10 van meest gescande producten staan o.a. chipskokers (restafval), limonadeblikken (plastic, blik en drinkpakken) en een spuitbus van slagroom (restafval). De afvalscheiding van deze producten vinden mensen moeilijk, de barcode- of fotoscanner heeft hier dus al regelmatig uitkomst geboden. HVC gaat hierover graag met producenten in gesprek.

Herbruikbare verpakkingen

Bij hen ligt immers de eerste verantwoordelijkheid om duidelijk aan te geven in welke bak het product thuishoort, en ook om zoveel mogelijk recyclebare producten te maken. Om afval nog veel meer her te gebruiken hebben we iedereen nodig. Bedrijven die alleen herbruikbare verpakkingen op de markt brengen, burgers om hun afval goed te scheiden en recyclingbedrijven als HVC die het maximale van het geleverde afval willen maken.

Fotoherkenning en barcode scannen

Met de app kan van vrijwel alle soorten afval uit de keuken en de badkamer een foto worden genomen die door de scansoftware wordt herkend. De software van de app combineert vervolgens het afval met de juiste prullenbak aan de hand van de gegevens in de database, die doorlopend wordt bijgewerkt. Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe slimmer de app dus wordt.

De HVC afval-app is te downloaden in de App Store en in Google Play.