Column Gerrit Wijnne | Angstvallig stil

Ik ben een nuchter mens. Complottheorieën zijn niet aan mij besteed. Ik geloof niet dat overheden het coronavirus aangrijpen om hun onderdanen definitief vrijheden af te pakken.

Uiteindelijk krijgen we onze vrijheden terug

Zeker, we zitten al bijna een jaar in de vervelende situatie dat we beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid en het eind lijkt nog niet in zicht. Dat is niet leuk, maar we hebben het er mee te doen. Uiteindelijk, daar ben ik van overtuigd,  krijgen we onze vrijheden terug. We zullen weer naar het theater gaan, voetbalstadions zitten uiteindelijk weer vol en we kunnen weer naar feestjes.

Goede bedoelingen

Omdat ik geloof in de goede bedoelingen van de overheid twijfelde ik ook geen moment toen bekend werd dat alle inwoners van Dronten worden uitgenodigd zich, in het kader van een landelijk pilot-project, één, twee of drie keer te laten testen op corona. Natuurlijk doe ik daar aan mee, was mijn eerste gedachte. Voor de goede zaak, zal ik maar zeggen.

Is er meer aan de hand?

Nu twijfel ik. ‘Iedereen houdt angstvallig stil wat er bij coronatests in Dronten wordt onderzocht,’ luidde de kop van een artikel op de website van krant De Drontenaar. Ik geloof dan wel niet in complottheorieën, ik heb genoeg films en tv-series gezien waarin een dergelijke zin prima zou passen. Even afgezien van de naam Dronten dan, die heeft denk ik net te weinig internationale allure om te schitteren in Hollywood. Is er meer aan de hand met de pilot? Is er een geheime agenda? Wat onderzoeken twee universiteiten nu precies in de zes weken durende proef?

Of er inderdaad meer aan de hand is. weet ik niet. In het artikel staat dat een mistgordijn wordt opgetrokken rond het onderzoek. Burgemeester Gebben wilde onder druk van de gemeenteraad één onderzoeksvraag noemen, voor de rest zweeg hij.

De gemeente weigert het onderzoeksvoorstel en plan van aanpak voor het grootschalig testen in Dronten bekend te maken, lees ik. Dit zou de hele proef mogelijk waardeloos maken.

Twijfel

Wat ook niet helpt is dat het ministerie van VWS het bestaan van een onderzoeksvoorstel en een plan van aanpak ontkent, als ik het artikel moet geloven. In de beste samenzweringstraditie laten ook het ministerie en de GGD Flevoland niets los over wat er precies wordt onderzocht in Dronten en door wie. En nu twijfel ik dus. Moet ik, zoals ik van plan was, gewoon deelnemen aan het grootschalige testen en mijn steentje bijdragen? Zonder precies te weten waaraan ik dat steentje bijdraag, als ik het artikel moet geloven? Of moet ik het testen aan me voorbij laten gaan? Moet ik me pas laten testen als ik daadwerkelijk klachten heb? Ik weet het niet. Wat zou u doen?


Gerelateerd nieuws