Lelystad bereikt mijlpaal: 80.000 inwoners

Lelystad - In deze tijd van de coronacrisis is burgemeester Henry Meijdam opgetogen dat er ook leuke dingen te melden zijn. 'Ten eerste heeft Lelystad een mijlpaal bereikt: haar 80.000ste inwoner. Ten tweede is de nieuwe burgemeester bekend'. En dat zijn zaken die goed zijn even bij stil te staan.

Boeket en Lelypas

Meijdam is dinsdag bij de 80.00ste inwoner en zijn gezin langs gegaan, om geheel coronaproof toch even een kleine attentie te brengen. Mike Helsloot is onlangs met zijn partner Ilona Metselaar, zoon Jayden Milo (2) en pasgeboren dochter Kiara Liss (acht weken) in Warande komen wonen, vanuit Almere. Meijdam bracht ze een feestelijk boeket en een Lelypas met saldo.

'Lelystad biedt meer woongenot'

Mike en Ilona kozen bewust voor Lelystad als nieuwe woonplaats. ‘Wij kennen Flevoland goed, zijn in Almere opgegroeid en daar volwassen geworden. Met een jong gezin stellen we hoge eisen aan onze woning en woonomgeving. Wij hebben goed om ons heen gekeken. En Lelystad biedt gewoon meer woning, een ruimere woonomgeving, veel speelruimte voor onze kinderen, school en supermarkt dichtbij in de eigen wijk, en natuur op loop- en fietsafstand. Dus al met al meer woongenot. En dat tegen een betaalbare prijs,’ aldus de kersverse Lelystedelingen.

Groeispurt

Lelystad maakt de laatste jaren een stevige groei door. In 2018 bedroeg de groei al 425 personen, in 2019 liep het op naar een groei van 705 inwoners en in 2020 kwamen er 1.233 inwoners bij. In 2020 was Lelystad verhoudingsgewijs de snelst groeiende gemeente van Flevoland.

‘Dit is in twee opzichten een bijzondere mijlpaal. Ten eerste groeit Lelystad echt uit tot een grotere stad, wat ook goed past bij de groeiambities die de gemeenteraad heeft vastgesteld. We willen in woningaanbod bijna gaan verdubbelen. Dan is dit een mooi moment om te vieren. Ten tweede betekent het ook dat de gemeenteraad er na de volgende verkiezingen twee leden bij krijgt. Ik hoop dat wel dat die leden zich willen aansluiten bij een bestaande fractie, zodat er niet nog meer partijen bij komen.’

[De tekst gaat verder na de foto]

Nieuwe burgemeester

Meijdam is ook opgetogen over de benoeming van de nieuwe burgemeester. ‘Dat is iemand met veel ervaring in het vak. Ik heb vrijdag een half uur met haar gesproken en denk dat dit echt iemand is die Lelystad vooruit kan helpen in de juiste richting. Ik ben trouwens ook erg blij met de benoeming van Adam Elzakalai als wethouder. Hij heeft bijna onmiddellijk de portefeuilles die ik van Janneke Sparreboom had overgenomen toen zij opstapte weer van mij overgenomen. Dat geeft wel aan dat hij ook staat te trappelen aan de slag te gaan.’

Dansen op Stadhuisplein

En dan corona. ‘Ja, de cijfers gaan op en neer, daar valt niet echt een tendens in te ontdekken. Ik merk dat de samenleving het moeilijk heeft met de maatregelen. We snakken naar meer vrijheid. Zondag stroomde het Stadhuisplein vol met zo’n veertig mensen, die daar gingen dansen. Keurig op afstand, hoor, niets aan de hand. Maar het geeft wel aan dat de behoefte aan plezierige dingen in gewicht toeneemt. Ik ben dan ook erg blij met de experimenten van Fieldlab in theaters en binnenkort met twee festivals in Biddinghuizen. Dan kunnen we ons weer gaan richten op wat er wel kan in plaats van wat er allemaal niet kan.’

Lelystad Airport

Tot slot wil Meijdam nog iets zeggen over Lelystad Airport. ‘Ik heb veel waardering voor het feit dat de twee demissionaire ministers, Cora van Nieuwenhuizen en Carola Schouten, wel respectievelijk de luchtruimherziening en de natuurvergunning in procedure hebben gebracht en ter inzage hebben gelegd. Dat geeft aan dat men nog altijd van mening is dat Lelystad Airport open moet. En als die procedures goed zijn doorlopen, kan een nieuw kabinet daar ook direct mee aan de slag'.