14.900 inwoners van de gemeente Dronten hebben het Donorregister nog niet ingevuld

Dronten - Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Dronten die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 24 februari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 14.900 Drontenaren.

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan.

Demissionair minister van Ark van het ministerie van VWS: 'Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan.'

Brieven van het Donorregister

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.

Inwoners van de gemeente Dronten die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 24 februari. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze heeft ingevuld, krijgt een tweede brief. Wie daarna nog steeds geen actie heeft ondernomen, komt met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvangt men een bevestigingsbrief. Bekijk hier de Nederlandstalige brief en de brief in andere talen.

Meer dan helft van inwoners Dronten vulde register al in

Tot 1 januari 2021 vulde 55,3% van de Drontenaren vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 52% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 35,9% wil geen orgaandonor worden en 12,1% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Kijk voor meer informatie op donorregister.nl.