Deen verkoopt supermarkten

Regio - Supermarktketen Deen, met vestigingen in onder andere Lelystad, Dronten en Swifterbant, wil haar 80 winkels verkopen. De intentie is om 39 winkels om te zetten naar de Albert Heijn-formule, 22 winkels naar de Vomar Voordeelmarkt- en 19 naar de DekaMarkt-formule.

Deen heeft inmiddels overeenstemming bereikt met Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en DekaMarkt. Ook de distributiecentra in Hoorn en Beverwijk, overige bedrijfsonderdelen en het hoofdkantoor in Hoorn worden verkocht. Naar verwachting worden de transacties in de tweede helft van het jaar afgerond. 

Om toonaangevend te blijven in de snel veranderende en competitieve foodretailmarkt zijn volgens de directie van Deen de komende jaren forse inspanningen nodig. De supermarktketen zou met het oog op de toekomst flink moeten investeren in de mechanisatie van de logistiek en e-commerce. De omvang van de nodige investeringen heeft de familie in goed overleg met de directie doen besluiten om een andere strategische keuze te maken en het bedrijf te verkopen.

Sociaal plan en baanbehoud

Wat de overname precies betekent voor de medewerkers van Deen, wordt bekendgemaakt zodra de afstemming van het sociaal plan met vakbonden en ondernemingsraden heeft plaatsgevonden. Alle supermarktmedewerkers behouden hun baan. Als de activiteiten niet worden voortgezet door de kopende partijen, dan worden herplaatsingsmogelijkheden voor de betrokken medewerkers onderzocht. In de traditie van de familie Deen staat het streven naar goede afspraken met en regelingen voor medewerkers hierbij centraal.

Logische stap

De overname is volgens algemeen directeur Leendert van Eck, die het concern sinds 2016 aanstuurt, dan ook een moeilijke, maar logische stap. ‘We hebben een mooi bedrijf opgebouwd en dankzij het harde werk van onze medewerkers en onze loyale klantenkring kunnen we terugkijken op prachtige jaren. Om toekomstbestendig te zijn, zijn forse financiële inspanningen nodig, maar de familie heeft een andere keuze gemaakt,’ meent Van Eck.

Wordt mijn Deen-supermarkt straks een Albert Heijn, Vomar of Dekamarkt?

De lijst met nieuwe vestigingen staat nog niet helemaal vast. Mededingingsautoriteit ACM (Autoriteit Consument en Markt) moet er nog naar kijken. Volgens Leendert van Eck, algemeen directeur van Deen, zal 95 procent kloppen. 'Het is mogelijk dat drie of vier winkels nog omwisselen'. Van de twee Deen-vestigingen in Lelystad zal die aan de Ranonkellaan 1 (Warande) een Albert Heijn worden en die aan de Neringweg 391 een Vomar. De Deen aan De Kajuit in Dronten wordt ook een Vomar, evenals de vestiging aan de Zuidsingel 32A in Swifterbant.