Column Kees Bakker | Mooie oplossingen

Dronten - Het is verheugend dat er een oplossing is gevonden in het conflict rond de crashpalen. In 2014 besteedde deze krant er voor het eerst aandacht aan. Er was kritiek van kenners en amateurhistorici op de tekst bij sommige palen en op de locatie.

Eerlijk is eerlijk: die kritiek, daar kon ik me iets bij voorstelen. Als het gaat om de vragen welk vliegtuig waar ligt en of de paal precies staat op de plek waar een vliegtuig gecrasht is, zou ik geen antwoord kunnen geven. Maar als er op een paal staat dat daar een ‘Messersmith’ is neergestort, kun je in ieder geval zeggen dat daar op z’n minst sprake is van een ernstige tikfout. De Duitsers vlogen niet in toestellen van de Engelse tak van vliegtuigbouwer Messerschmitt. 

Het conflict leek daarna muurvast te zitten. De critici zochten af en toe met stevige bewoordingen de media, de stichting die verantwoordelijk was voor de crashpalen zette de hakken in het zand en stelde dat aanpassingen teveel geld zou gaan kosten.

Zo’n conflict overschaduwt dan op een gegeven moment de goede gedachte achter de palen en doet afbreuk aan de enorme waarde die ze hebben, juist in een gebied waar zoveel vliegtuigen zijn neergestort in een tijd waarin vrijheid zwaarbevochten moest worden. Het is daarom goed dat burgemeester Gebben kort na zijn aantreden gevraagd werd in het conflict te bemiddelen. Het is ook goed dat een aantal anderen bereid waren het conflict te vlot te trekken. En het is prachtig dat er nu een oplossing is waar iedereen zich in lijkt te kunnen vinden. Soms is dat nodig: vers bloed, vrij van pijn en zeer uit het verleden, om een oplossing los te wrikken. En als een enkeling het dan nog niet eens is met bepaalde tekst of de plek waarop een bepaalde paal staat: dat is een discussie tussen de preciezen en de rekkelijken.

Hoge nood

Een ander ‘conflictje’ dan: de dixi’s bij de winkelcentra. Je zou kunnen zeggen: mooi gebaar! En het kan dus wel, een overheid die op een vraag van een inwoner snel en adequaat reageert, zonder zich te verschuilen achter ‘Daar moeten we eerst advies over inwinnen’ of ergens eerst een uitgebreid participatieonderzoek op los te laten.

Maar de PvdA, die weet het goede initiatief met een paar harde woorden en een simpele gedachte genadeloos neer te sabelen. Want de dixi’s zijn een bron van besmetting met het coronavirus! Wat een domme actie! Als hier uitbraken plaatsvinden van corona, dat wil je toch niet op je geweten hebben?

[De tekst gaat verder na de foto]

Alsof half Dronten nu denkt, als hij of zij naar de supermarkt gaat: ‘Ik moet eigenlijk plassen. Zal ik dat nu doen? Oh nee, ik doe het daar wel!’ Kom op zeg: je maakt alleen gebruik van een dixi als het echt niet anders kan, je doet dat niet voor je lol. Als je vanuit het buitengebied komt en boodschappen moet doen en je nu eenmaal op een leeftijd bent dat je door een plasje overvallen kunt worden. En als je de ervaring hebt dat dat kan gebeuren, neem je zelf een flesje ontsmettingsmiddel mee in de binnenzak, om ervoor en erna je handen te ontsmetten. Zo moeilijk is het allemaal niet. Een praktische oplossing voor een soms nijpend probleem: laten we er blij mee zijn dat sommigen nog praktisch mee willen denken, in plaats van alleen maar te wijzen op de risico’s van dingen of je te verschuilen achter ‘Dat moeten we eerst onderzoeken’.