Column Bart van der Wal | Ziet u ze vliegen?

In mijn halfslaap waan ik mijzelf in een vliegtuig op weg naar een zonnige vakantiebestemming met leuke terrasjes, marktjes en zon. Ik realiseer me dat ik de wasmachine hoor die centrifugeert; het geluid doet denken aan de bulderende motoren van een groot vliegtuig dat zich opmaakt om op te stijgen.

Vakantievluchten vanaf Lelystad Airport

Nu - klaarwakker - denk ik aan de beoogde vakantievluchten vanaf Lelystad Airport. Komend najaar zou Lelystad Airport open moeten gaan. Het vliegveld is nu het domein van sportvliegers, vliegscholen en bezoekers van Aviodrome. Vraag is of na de zomer daadwerkelijk vakantiegangers vertrekken vanaf Lelystad. Ik heb er langzamerhand een hard hoofd in. De opening is al meerdere keren uitgesteld. Gaat er alsnog een streep door de plannen? Het demissionaire kabinet laat het besluit aan de volgende regeringsploeg over.

Natuurlijk is er alles bij elkaar door overheid, Schiphol en bedrijven al flink geïnvesteerd in een toekomst als vertrekpunt voor vakanties met het vliegtuig vanuit de polder. De coronacrisis werkt niet mee in beeld- en besluitvorming. Pandemie of niet, Schiphol staat er nog steeds op dat Lelystad open gaat. Alleen dan kunnen ze in Amsterdam ruimte maken voor meer zakelijke vluchten met veel overstappende passagiers.

Maximum aantal vluchten

Schiphol heeft het maximum aantal vluchten van 500.000 per jaar al lang bereikt in 2017, 2018 en 2019. Hoewel de overheid Schiphol weer wat groeiperspectief bood, bleef het plan om vakantievluchten naar Lelystad Airport te verplaatsen. Met ‘slechts' 227.000 vluchten vorig jaar en de vraag in hoeverre de luchtvaart zich gaat herstellen van de coronacrisis is het niet vanzelfsprekend dat we straks vanuit onze achtertuin vakantiegangers kunnen nazwaaien. Bovendien is er de vraag of een prominente rol van de luchtvaart nog wel gepast is in een maatschappij die nu toch anders is geworden of genoodzaakt is om zich anders te gaan gedragen.

Verzet

In de ruime omgeving van Lelystad is er al jaren verzet tegen Lelystad Airport. Mensen zijn bang voor een verstoorde rust en vermindering van kwaliteit van leven door lawaai en uitstoot. Ook eerdere voorstanders in politiek Den Haag spreken zich nu uit tegen opening. Mij bekruipt de gedachte dat de natuur ons met deze pandemie een waarschuwing geeft dat de mensheid zich niet eeuwig ongestraft kan blijven laven aan wat Moeder Aarde ons te bieden heeft zonder een beetje meer respect te tonen voor moeders. In Lelystad zijn ze er met een verhoogde verkeerstoren, verlengde baan en terminal ondertussen al lang klaar voor. De vraag is of u en ik de airliners gaan zien vliegen of dat Lelystad Airport eindigt in een crash.