Verbouwing gemeentehuis Dronten nadert voltooiing

Dronten - Een ‘grande opening’ zit er niet in door corona, maar niettemin is het verherbouwde gemeentehuis van Dronten op 8 maart klaar voor in gebruikname.

Er wordt nu gewerkt aan de spreekwoordelijke laatste loodjes, die inderdaad nog redelijk zwaar wegen. Maar dan staat er straks een mooi huis van de gemeente, waar bezoekers en ambtenaren zich thuis zullen voelen. En dat binnen het beoogde tijdsbestek en, niet onbelangrijk, renovatiebedrag is gerealiseerd.

Tour met foto’s

Wethouder Roelof Siepel nam de pers onlangs mee op een virtuele tour met foto’s door het nieuwe gemeentehuis. ‘Het eerste wat zal opvallen is de hernieuwde entree. Die is naar voren gehaald en vergroot, waardoor die ook veel lichter is. Dat gaf bovendien de mogelijkheid de publieksruimte erachter anders in te richten.’

[De tekst gaat verder na de foto]

Dit gaf bovendien de mogelijkheid een aparte ingang te maken voor de gemeenteraad naar de raadszaal aan de linkerkant. In de publieksruimte kunnen de bezoekers worden gescheiden. ‘Er is een algemene wachtruimte en er is een wachtruimte voor mensen die een afspraak hebben. Dat was een veelgehoorde wens.’ Aardig detail: voor de houten afwerking van de balies is het oude schrootjesplafond gebruikt. ‘Verder zijn er in deze ruimte zitjes, informatie en koffie. Goede koffie.’ En ja, er staat niet meer ‘Gemeentehuis’ maar ‘Huis van de Gemeente Dronten’ boven de entree.

(Geen) gietertje

Afgelopen week is bovendien begonnen aan het kunstwerk van Iris Hagel, in de centrale publiekruimte komt. Rechtsachter, bij de trappen (die niet zijn veranderd) is een grote, groene wand met planten die tot helemaal in de top loopt. ‘Die worden automatisch beregend. Nee, daar hoeft geen medewerker met een gietertje langs.’

[De tekst gaat verder na de foto]

Functioneel en warmer

De raadszaal is gelijkvloers geworden. ‘Het is de plek van de democratie, maar ook de plek voor huwelijken, ontvangsten en ceremonies. De statische wat pompeuze meubels zijn vervangen, de gemeenteraad zit nu in één cirkel en niet een buiten- en een binnering, waardoor raadsleden elkaar allemaal goed kunnen aankijken. De zaal is functioneel en warmer gemaakt. De donkere wanden van nu krijgen nog een lichtere, geluiddempende bekleding. En er is een aparte tafel voor de pers.’ Hopelijk komt daar ook die goede koffie weer om de hoek kijken.

Weer een mooi detail: in de grote, ovaalvormige lamp bovenin de raadszaal is artikel 1 uit de grondwet verwerkt: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’ Aan twee kanten van de raadszaal is een bezoekerstribune, waardoor de zaal ook aan twee kanten kan binnen- en uit gegaan.

Geen eigen kamers

Verder heeft het nieuwe huis van de gemeente een aparte personeelsingang gekregen aan de zijkant, de kant van Deen supermarkt. Beneden zijn er vergaderruimtes, formeel en informeel. De werkruimtes op de verdiepingen zij n ingericht volgens ‘het nieuwe werken’. Dat betekent dat niet iedereen meer een vaste werkplek heeft of –kamer, maar er verschillende soorten werkplekken zijn. Plekken waar teams samen kunnen werken, maar ook stilteplekken en plekken waar mensen zich even kunnen afzonderen. Zitjes voor wat meer losse vergaderingen, maar ook zaaltjes om groepsgewijsaf te zonderen.

[De tekst gaat verder na de foto]

‘De bureauplekken zitten aan de raamkanten van het gebouw, en hoe meer je naar binnen gaat, hoe meer het om de stilte- en afgezonderde plekken gaat.’ Mooi detail: ‘Niemand heeft een vaste werkplek, behalve de burgemeester. Zijn kamer zit nog altijd aan de Meerpaalkant van het gebouw, met balkon, maar is wel kleiner geworden. Eerst stond daar namelijk ook de tafel voor de collegevergaderingen, nu niet meer. Verder zijn er wel vier wethouderkamers, maar dat zijn dus geen vaste kamers voor elke wethouder apart.’ De wandafwerking is op veel plekken gedaan met historische foto’s. De vergaderkamers op de begane grond hebben allemaal een streek als thema, waarbij de wanden zijn afgewerkt met foto’s van dat gebied.

Zonnepanelen

Rest nog de powerparking buiten, ook een ontwikkeling die veel Drontenaren al zullen hebben gezien: 1.400 zonnepanelen die het parkeerterrein overdekken en, samen met de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis, voorzien in de energiebehoefte. Sterker: er is een grote batterij, waarmee niet-gebruikte stroom kan worden opgeslagen. Voor de donkere uurtjes, als het ware. ‘Het zijn innovatieve panelen, die ook nog licht doorlaten. Het is dus niet zo dat het daaronder erg donker is.’

Ruimte voor groei

Met het vernieuwde gemeentehuis moet Dronten er weer even tegen kunnen. ‘Er is genoeg ruimte, ook om in de toekomst te kunnen groeien als Dronten groter wordt en er meer ambtenaren zouden komen. Er is zelfs ruimte voor twee extra gemeenteraadsleden, mocht het inwonertal van de gemeente daar aanleiding toe geven.’

In februari wordt alles getest, in maart staat de grote terugverhuizing op het programma. ‘We weten nog niet precies hoe de opening van het gemeentehuis eruit zal zien, dat hangt ook af van de coronamaatregelen op dat moment. We zullen wel iets doen. Maar vandaar ook alvast dit moment: zodat mensen via jullie toch al vast een kijkje binnen kunnen nemen.’