25 Kinderen helpen stichting M.I.L.A. met zwerfafval opruimen in Zuiderzeewijk

Lelystad - Mila Romijn hield vrijdagmiddag met Stichting Met Inzet Lukt Alles (M.I.L.A.) een zwerfafval opruimdag in de Zuidereewijk. Vijfentwintig kinderen en hun ouders hielpen mee.

Mila: 'Ons Winkeltje is nu helaas dicht door corona, maar zo kunnen we ook buiten iets positiefs betekenen voor de buurt'. Ondanks het natte weer was het tijdens het opruimen droog. 'Ik ben gelovig en ik heb God gevraagd ‘laat het regenen in de ochtend en dat het om 14.00 uur droog mag zijn tot 15.00 uur’. Het was droog op het moment dat wij bezig waren en om 15:10 uur begon het weer met regenen!', lacht Mila.

Jongste deelnemer van 2 jaar

De snelle oproep die de stichting nog geen 24 uur daarvoor deelde op onder andere haar Facebookpagina bracht 25 kinderen en hun ouders op de been. De jongste deelnemer van 2 jaar deed mee samen met zijn vader en broer van 5 jaar. In zes groepjes gingen alle kinderen met een begeleider de Zuiderzeewijk in om afval op te ruimen. Er zijn zeker zo’n vijftien zakken afval opgeruimd, maar het ging niet alleen om het opruimen. 'Door met elkaar bezig te zijn, kun je praten met de kinderen en zo horen wat er in hun hoofd speelt', vertelt Mila. 'Het was een multiculturele middag. Er was een Marokkaanse moeder met een baby in een buggy en een jonge dochter. Bij het opruimen konden we in gesprek gaan met moeder. Het gaat ook om een goede maatschappelijke ondersteuning'.

Hulp en ondersteuning

'Ik ben blij dat ik dit georganiseerd heb en dankbaar voor alle hulp en ondersteuning die we op zo’n korte termijn mochten krijgen', vertelt Mila dankbaar. Zwerfafvalcoördinator van de gemeente Lelystad, Koos Essenstam, zorgde voor de prikkers en zakken. Jongerenwerker Said van Welzijn Lelystad kreeg vier jongerenwerkers bij elkaar om de kinderen te begeleiden. Ook Tim Grovenstein, leraar van basisschool Ichthus en Ron van Bron van Utopodium stonden paraat. Verder hielpen Mila’s zoon Anthony, Loes Bult en vaste vrijwilliger Stans Beetbroers fanatiek mee met het opruimen en begeleiden van de gezinnen.

Koek en cadeaubon

Aan het eind kregen de kinderen allemaal een lekkere koek en een cadeaubon. Met die cadeaubon kunnen de kinderen binnenkort speelgoed of kleding halen bij Ons Winkeltje. Mila: 'We zetten het speelgoed buiten en dan mogen ze zelf iets uitzoeken. Ze krijgen dit omdat ik trots ben op hun dat ze dit hebben gedaan'.

Mila is enthousiast: 'Dit wil ik vaker gaan organiseren omdat dit de kinderen de kans geeft om even buiten te zijn en goed bezig te zijn. Ook willen we de ouders betrekken: even een uurtje achter de laptop weg en samen met de kinderen een frisse neus halen'.

Vind je het leuk om dit initiatief de volgende keer te ondersteunen? Stuur Mila dan een appje of meld je aan bij haar. Kijk op www.metinzetluktalles.nl