Nieuwe winkeliersvereniging-voorzitter Anoesjka Jager wil pijnpunten SuyderSee aangepakt zien

Dronten - Dronten leeft, vindt Anoesjka Jager, voorzitter van Winkeliersvereniging SuyderSee in Dronten. 'Ook tijdens deze lockdown zie je dat ondernemers kansen pakken. Daarom is het belangrijk om in het stadscentrum te blijven investeren. Graag zou ik samen met vastgoedeigenaren en gemeente de pijnpunten in het centrum aanpakken'.

Anoesjka Jager is sinds oktober 2020 de nieuwe voorzitter van de winkeliersvereniging. Al sinds 2010 is ze actief in stadscentrum SuyderSee als shopmanager van modezaak OPEN32. 'Hoewel wij net als alle andere zaken in lock-down zitten, ben ik toch elke dag in de zaak aan het inrichten en klussen. Bij wijze van spreken zou ik gisteren open kunnen, zodra we weer los mogen. Ook mijn collega-ondernemers hebben dat positivisme, gesteund door klanten die graag lokaal kopen en het ons gunnen. Maar toch houd ik mijn hart ook wel eens vast voor de gevolgen'.

Sneakerzaak en seniorenmode

Toch gelooft de voorzitter in de kracht van het Dronter winkelcentrum. 'Bezoekers komen hier graag en dat ligt aan meerdere factoren. Het gezellige vierkante rondje dat je hier kunt lopen, gratis parkeren, en het veelzijdige aanbod. We hebben alles. Misschien dat een echte sneakerzaak of weer wat modeaanbod voor senioren het nog completer zou maken'.

Ook ziet ze verbeterpunten, waarbij ze wijst op het oostelijke centrumgebied. De zone boven de parkeerkelder is sterk verouderd en het winkelgebied aan het eind van Het Ruim richting de kerktoren nodigt niet uit om er te shoppen.

Verplaatsing en sloop

'Het liefst zou ik willen dat er gekozen wordt voor revitalisering via verplaatsing van winkels en sloop van panden, maar de gemeente kiest helaas voor de goedkoopste oplossing', stelt Jager. Diverse vastgoedeigenaren willen best investeren, verwijst ze naar de gerenoveerde vestiging van de oude Hema aan Het Ruim, waar Shoeby nu zit: 'Door de gevel te hebben vervangen door een moderne, glazen pui, nodigt het veel meer uit'. Daar kan de gemeente een voorbeeld aan nemen: niet langer overleggen, maar doen. Vanuit de Retailvisie sneller doorpakken nu, te beginnen bij vergroening van het centrum'.

Versplein en visitekaartje

Het belang van het winkelcentrum voor Dronten mag wel wat meer onderkend worden, vindt Jager. 'We vormen een belangrijk visitekaartje voor het dorp en de gemeente, met goede horeca en mooie winkels. Daarbij krijgen we als ondernemers al veel voor elkaar. Denk aan het ‘versplein’ dat in de vorm van bakkers, slager, kipspeciaalzaak, vis-, groente en bloemenwinkel een mooi aanvullend aanbod heeft. Dat is ook de kracht van SuyderSee: we kennen elkaar en weten elkaar te vinden. Vanuit dat sterke collectief hoop ik de komende jaren nog meer verbinding, samenwerking en mooie acties en events te kunnen organiseren. Als onze klanten straks weer mogen shoppen'.