Leefbaar Dronten wil vrije openingstijden voor winkeliers na de lockdown

Dronten - Leefbaar Dronten zou graag zien dat winkeliers de rest van het jaar zelf mogen bepalen wanneer ze hun winkel opendoen. Natuurlijk moet daarbij rekening worden gehouden met de lockdownregels en de avondklok, maar zodra er weer versoepelingen mogelijk zijn moeten ondernemers zoveel mogelijk vrijheid krijgen.

Een voorstel dat hiertoe oproept, is donderdag tijdens de gemeenteraad echter nog niet in stemming gebracht.

Maximale ondersteuning

Leefbaar Dronten merkt op dat veel ondernemers door de lockdown en de coronaregels het water aan de lippen staat. Maar het belang van hen mag niet worden onderschat. ‘Een voldoende en gevarieerd aanbod van retailers en winkeliers is essentieel voor een vitale samenleving in de brede zin van het woord. Overheden en daarmee ook de gemeente Dronten moeten zich maximaal inspannen om de ondernemers tijdens en ook ná deze crisis te ondersteunen en te faciliteren. Daarom is het wenselijk dat ondernemers zeker de eerste periode na de huidige lockdown zo weinig mogelijk beperkingen en belemmeringen ervaren als het gaat om openingsdagen en openingstijden.’

In overleg

Daarom wil de partij dat de gemeente in overleg treedt met (vertegenwoordigers van) ondernemers, winkeliers en retailers om regelgeving op te stellen die hierin voorziet. Het zou betekenen dat ondernemers, winkeliers en retailers ‘ten minste vrij zijn in het bepalen van hun openingsdagen en –tijden. Winkels mogen daarmee desgewenst open op zon- en feestdagen, binnen de mogelijkheden van de landelijke wetgeving’.

Voorstel aangehouden

Leefbaar Dronten had het voorstel donderdag ter besluitvorming willen inbrengen in de gemeenteraad, maar omdat het voorstel pas donderdag naar de gemeenteraad is gestuurd en sommige partijen vroegen om wat meer tijd om er goed over na te denken, heeft men het aangehouden tot de raadsvergadering van 18 februari.