Middelpunt van Nederland in Dronten is bedreigingen zat

Dronten - ‘Hij heeft bewust de publiciteit opgezocht, om te laten zien: dit ben ik niet.’ Burgemeester Jean Paul Gebben is, net zoals velen, verbijsterd dat een ondernemer uit Dronten regelmatig bedreigd wordt, simpelweg omdat hij op het geografische middelpunt van Nederland woont. Maar of daar iets aan te doen valt…

Bizar verhaal

De Dronter ondernemer Jacques Huijbregts aan de Haringweg heeft er regelmatig, al jarenlang, mee te maken. Zondag was het weer zover. Reden: boven het Museumplein, waar een demonstratie tegen de coronamaatregelen aan de gang was, cirkelde een vliegtuigje van tegendemonstranten met de boodschap ‘Koud hè? Videre.’ Videre fail is een website die de tegenstanders van de coronamaatregelen te kijk zet.

Als mensen vervolgens gaan zoeken naar het adres dat bij die website hoort, en als dat niet openbaar te vinden is, kom je uit op het middelpunt van Nederland. En dat ligt precies op de Haringweg in Dronten. Mensen die dan niet iets minder ver kijken dan hun neus lang is, denken dat de website daar vandaan komt. Ook een Amerikaans agentschap dat zich bezighoudt met geografie ziet dit als het middelpunt van Nederland, en zelfs de Central Intelligence Agency (CIA), de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten, noemt de coördinaten die wijzen naar de Haringweg: 52°30 0 N, 5°45 0 E.

Stelselmatige bedreigingen

Het gevolg is dat ondernemer Huijbregts regelmatig bedreigingen ontvangt van mensen die menen dat hij verantwoordelijk is voor iets wat hij dus niet heeft gedaan. De zaak is vaker in de publiciteit geweest, GroenLinks heeft er in 2013 ook al vragen over gesteld in de gemeenteraad, maar een oplossing is niet voor handen.

Burgemeester Gebben beloofde de VVD, die er donderdag vragen over stelde, de zaak aan de orde te zullen stellen. ‘Ik zal kijken of ik de Flevolandse Kamerleden zo ver kan krijgen de minister te vragen een briefje naar de CIA te sturen. Al zou men het Markermeer aanduiden als middelpunt van Nederland, dan is het probleem al opgelost.’ Maar Gebben heeft er weinig hoop op dat de CIA zich daar iets van aan zal trekken.

Alles helpt

Hij heeft in ieder geval waardering voor het feit dat de ondernemer zelf de publiciteit heeft gezocht met de laatste bedreigingen. ‘Ik juich dat toe. Zo kan iedereen weten dat hij er niet verantwoordelijk voor is.’ Verder is de wijkagent ingelicht en heeft Gebben hem zijn persoonlijke nummer gegeven, voor als hij ook maar de minste onraad ruikt. ‘Het helpt soms toch een beetje als de burgemeester de politie belt….’