Muziekliefhebber Johan Spin uit Dronten schrijft tweede boek over de wortels van de moderne muziek

Dronten - Johan Spin uit Dronten heeft onlangs zijn tweede boek uitgebracht. 'Geluiden uit het Diepe Zuiden' is het vervolg op zijn eerste boek 'Reizen door het land van de blues', dat vier jaar geleden verscheen.

Pelgrimstocht

Toen hij in 2002 midden in een verhuizing werd getroffen door een hartinfarct, realiseerde Johan Spin zich dat het leven kwetsbaar is en dat je je dromen niet moet blijven uitstellen tot het te laat is. Als muziekliefhebber wilde hij al heel lang op zoek gaan naar de wortels van de moderne muziek. Het kwam er nooit van, maar in 2005 begon hij aan een pelgrimstocht door Mississippi, Tennessee, Alabama, Louisiana, Arkansas en oostelijk Texas. Het diepe zuiden van de Verenigde Staten is per slot van rekening de geboortegrond van blues, rock, soul, country, gospel, zydeco en aanverwante muziekstijlen.

De reis was aanvankelijk bedoeld als een eenmalige onderneming, maar mondde uit in een ware verslaving. Iedere twee jaar keerde hij terug naar het zuiden.

Verhalen over muziek en samenleving

Johan Spin verwerkte de ervaringen die hij opdeed in het diepe zuiden in het boek 'Reizen door het Land van de Blues' dat in 2016 uitkwam. Het boek, dat geschreven is als een uitgebreide roadtrip, werd enthousiast ontvangen door muziekliefhebbers en Amerika-reizigers.

Het afgelopen jaar gooide corona roet in het eten en werd zijn reis naar Amerika gecanceld. Mede daardoor had hij voldoende tijd om zijn tweede boek af te ronden. Net als in zijn eerste boek neemt Spin de lezer opnieuw mee op een ontdekkingsreis door het zuiden, waar hij op boeiende verhalen over muziek, geloof, geschiedenis en cultuur stuit. De muziek neemt ook deze keer weer een centrale plek in. Boeiende verhalen over bekende en minder bekende artiesten uit de wereld van blues, country, gospel en zydeco passeren de revue. Van de Texaanse bluesmuzikant Lightnin’ Hopkins tot de koningin van de gospel Mahalia Jackson en nog vele andere muzikanten.

[De tekst gaat verer na de foto]

Derde Wereld binnen de Verenigde Staten

De subtitel Verhalen over muziek en samenleving verraadt echter al dat de interesse van Johan Spin verder gaat dan alleen de muziek. Zijn verhalen gaan ook over de geschiedenis en de cultuur van het diepe zuiden, een regio die soms wordt omschreven als de Derde Wereld binnen de Verenigde Staten. De gevolgen van slavernij, burgeroorlog en rassenstrijd zijn er nog steeds voelbaar.

In zijn nieuwe boek beschrijft hij onder meer zijn ontmoeting met Leona Tate, een community organizer uit de Lower Ninth Ward in New Orleans, de wijk die zo ongemeen hard werd getroffen door de gevolgen van Katrina. Tate was in 1960 een van de eerste zwarte kinderen die onder begeleiding van de Nationale Garde toegang kreeg tot een tot dan toe geheel blanke school.

Ontmoeting met wandelende prediker

Geluiden uit het Diepe Zuiden eindigt waar zijn vorige boek begon: de ontmoeting met een wandelende prediker in de heuvels van oostelijk Texas in 2012. Nadat hij had vernomen dat de prediker in 2016 was overleden, maakte Johan een reconstructie van zijn opmerkelijke levensloop.

Geluiden uit het Diepe Zuiden is te bestellen door een mail te sturen aan boek@yellowdog.nl. De prijs van het boek bedraagt 11 euro (exclusief verzendkosten).