Zeven op de tien inwoners van Flevoland vinden CoronaMelder nuttig

Regio - Zeven van de tien Flevolanders vinden CoronaMelder nuttig, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit doorlopend onderzoek van Tilburg universiteit.

De GGD in Flevoland heeft als gevolg van meldingen in de app tot eind november 1.568 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.

Het bewijs dat CoronaMelder werkt

Dit bewijst dat CoronaMelder werkt. 'De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken', zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers die het onderzoek leidt naar de werking en het gebruik van de app. 'Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek'.

CoronaMelder is zo gemaakt, dat de app niet weet wie je bent of waar je bent. Een kwart van de mensen heeft CoronaMelder al op zijn mobiele telefoon gezet. De meeste Flevolanders zijn positief over CoronaMelder. Dr. ir. Nynke van der Laan van Tilburg universiteit: 'Mensen gebruiken de app omdat het ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Maar óók om mensen met een kwetsbare gezondheid tegen het virus te beschermen'.

Meer mensen bereikt

CoronaMelder helpt niet alleen om sneller mensen te bereiken, maar ook om méér mensen te vinden. Sinds 1 december kunnen mensen zich na een melding in de app ook laten testen als zij geen klachten hebben. In zes weken tijd heeft CoronaMelder geholpen om in Nederland 1.300 besmettingen vast te stellen. Zonder de app waren die besmettingen later opgemerkt en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen.

'Deze uitkomsten zijn reden tot voorzichtig optimisme', volgens Van der Laan. 'Uit het doorlopend onderzoek blijkt dat gebruikers van CoronaMelder zich door de app niet minder voorzichtig gaan gedragen. Bovendien geeft meer dan 90% van de huidige gebruikers aan dat ze na een melding in de app een test laten uitvoeren, thuisblijven en geen bezoek ontvangen'.

Bijna 4,5 miljoen downloads

Inmiddels hebben al bijna 4,5 miljoen mensen CoronaMelder gedownload. Ebbers: 'Dat is al een mooi aantal. Maar er is nu ook een nóg besmettelijker variant van het virus. Dus het zou goed zijn als mensen die CoronaMelder nog niet op hun mobiel hebben gezet, dat alsnog doen. Want het onderzoek toont aan dat de app helpt de verspreiding van het virus te beperken'.

Kijk voor meer informatie op www.coronamelder.nl.