Column Gerrit Wijnne | Er gloort hoop

Op het moment dat u dit leest is 2021 al weer dik twee weken oud. De feestdagen liggen een tijdje achter ons en de meeste mensen hebben de blik ongetwijfeld naar voren gericht. Een nieuw jaar dient zich aan. Een jaar dat voor een groot deel in het teken zal staan van corona. Toch gloort er licht aan het eind van de tunnel.

Heel donker jaar

Het is niet overdreven te stellen dat 2020 een donker jaar was, een heel donker jaar. Corona had ons in zijn greep, had de samenleving in al zijn geledingen in zijn greep. Allereerst waren er de zieken en doden. Voor diegenen die een familielid verloren zal corona voelbaar blijven tot ver nadat het virus is overwonnen.

Covid-19 raakte de samenleving op veel meer manieren. De economie kreeg enorme klappen. Of beter: de economie krijgt klappen. Ook in economisch opzicht zal corona zich nog lang doen gelden, vrees ik. Hoeveel ondernemers zijn er wel niet die de eerste lockdown ternauwernood overleefden en wellicht net weer aan het opkrabbelen waren toen het land opnieuw op slot ging? Gaan zij de coronacrisis overleven? Ik hoop het, maar hou mijn hart vast. Velen hadden en hebben moeite met social distancing. We willen elkaar opzoeken - de mens is natuurlijk toch een gezelschapsdier - maar het mag nog even niet op de manier zoals we het liefste willen; zonder die verrekte beperkingen qua aantallen en afstand.

Niet somberen

Laten we echter niet somberen. Waar 2020 misschien wel een uitzichtloos jaar was, mogen we hoop koesteren. Dat klinkt misschien raar, omdat we nog steeds in een lockdown zitten, maar er gloort volgens mij echt licht aan het eind van de tunnel. Door de lockdown zijn de besmettingscijfers aan het dalen. Dat is een goed teken. Een teken van hoop. Verder staan de vaccinaties ook in de provincie Flevoland op punt van beginnen. In de strijd tegen Covid-19 is dat een belangrijke stap. Volgens deskundigen duurt het nog zeker tot de zomer voor er met hulp van de inentingen voldoende groepsimmuniteit is opgebouwd, maar we hebben iets om ons op te richten.

Ontstaat er een nieuw normaal?

Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als de groepsimmuniteit voldoende is om weer terug te kunnen keren naar ‘het oude normaal’. Gaan we terug naar hoe het was voor het coronavirus zijn intrede deed? Of ontstaat er een nieuw normaal? Gaan we de samenleving zo inrichten dat een uitbraak van corona of wat voor virus dan ook wordt geminimaliseerd? Gaat de wereld over tot de orde van de dag of gaat er op internationaal niveau nagedacht over hoe een pandemie als deze in de toekomst voorkomen kan worden?