De Polderpioniers keren terug naar De Noord

Dronten - De politiek in Dronten is niet van plan in te grijpen in de discussie over het beeld De Polderpioniers. Dat betekent dat het beeld weer gaat verhuizen, van het Heuvelpark waar het nu staat naar een prominentere plek aan De Noord.

Verhuizingen(en)

Dat is de uitkomst van een bescheiden discussie donderdagavond, op initiatief van de SP. Die partij had de nieuwe verhuizing van De Polderpioniers op de politieke agenda gezet, omdat ze het niet eens was met die verhuizing.

Het beeld stond altijd aan De Noord. Toen daar het appartementencomplex werd gebouwd, moest het wijken. Het werd tijdelijk opgeslagen in een gemeentelijk depot en zou later terugkeren op een nader te bepalen plek. Toen bewoners uit het Heuvelpark het initiatief namen om het beeld daar te plaatsen, aan de Helling, werd dat gehonoreerd. In mei vorig jaar werd het beeld daar geplaatst.

Initiatieven

Dat leidde weer tot een initiatiefgroep die zich er voor inspande het beeld terug te plaatsen dichter bij de oude plek. Er werd een petitie gestart, die in korte tijd honderden keren ondertekend werd. Eén van de initiatiefnemers om het beeld weer aan De Noord te krijgen, was Jan Griede, de oud-gemeentesecretaris, op wiens initiatief het beeld er ooit is gekomen in 1977, als cadeau voor zijn 25-jarig jubileum bij de gemeente. Wethouder Irene Korting maakte daarop in november vorig jaar bekend dat het beeld verplaatst zou worden naar De Noord, bij de kruising met De Dukdalf. En dat was weer tegen het zere been van de Heuvelparkbewoners.

Excuses

Wethouder Ton van Amerongen bood donderdag zijn excuses aan voor alle commotie. Toen hij vorig jaar als wethouder Cultuur geconfronteerd werd met de vraag van Heuvelparkbewoners om het beeld, dacht hij een mooi gebaar te maken door daarmee in te stemmen. Maar feitelijk is de plek waar het beeld komt te staan een collegebevoegdheid, en had hij het er met zijn collega’s over moeten hebben. Dat is niet gebeurd.

De nieuwe plek aan De Noord is een veel betere plek, die ook recht doet aan de geschiedenis van het beeld, eerdere afspraken die er zijn gemaakt over herplaatsing en wensen van anderen uit de samenleving. En mochten de kosten een probleem zijn: de 1.000 euro voor de herplaatsing wil hij desnoods uit eigen zak betalen. ‘Ik neem aan dat het niet nodig zal zijn, maar als dat wel zo is: wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.’

Met bankje

De politiek gaat zich nu niet mengen in waar het beeld moet komen te staan. Het feit dat het een collegebevoegdheid is, eerdere afspraken op deze manier worden nagekomen en de wethouder zijn excuses heeft aangeboden, is genoeg. De meeste politieke partijen maakt het niet uit of het beeld aan de Helling of Noord staat. ‘Zo lang het maar een mooie plek is,’ vind Paul Vermast (GroenLinks). Ook de SP maakt het niet uit, waar zij zich eerder nog uitsprak tegen de verhuizing. Bovendien is er aangeboden aan de Heuvelparkbewoners om te kijken of er een ander kunstwerk is dat op de plek van De Polderpioniers terug kan keren.

‘Het is jammer dat een beeld dat eenheid moet brengen, nu zorgt voor verdeeldheid,' vatte Marianne Witteveen (ChristenUnie) de discussie samen. Maar het beeld zal dus terugkeren naar De Noord, om daar richting het station te wijzen. Bovendien komt er een bankje bij te staan, waar ook de Heuvelparkbewoners even kunnen zitten om van het beeld en de omgeving te genieten.  

Gerelateerd nieuws