College wil oorlogsmonument alsnog verplaatsen van Stadspark naar Stadshart

Lelystad - Ook het huidige college van b+w van Lelystad houdt vast aan de verplaatsing van het oorlogsmonument in het Stadspark naar een nieuwe plek bij Agora Theater. Begin 2018 leidde die discussie tot emotionele pleidooien van voor- en tegenstanders en uiteindelijk geen besluit.

Reden verplaatsing

Het monument staat in het Stadspark niet op een geheel gelukkige plek, vindt het college. Zij wordt daarin gesteund door het ‘4 en 5 mei Comité Lelystad’, die jaarlijks bij de Dodenherdenking merkt dat de plek de grote toestroom aan bezoekers niet of nauwelijks aan kan en dat de plek slecht toegankelijk is, zeker voor mensen die slecht ter been zijn.

Aan de verplaatsingswens van het monument lag bovendien een onderzoek ten grondslag. Daarin werd geconcludeerd dat het monument op een centrale, goed toegankelijke plek in de stad die bovendien groot genoeg is om de honderden bezoekers van de Dodenherdenking te herbergen, beter tot haar recht zou komen. Een plek waar het herdenken en stilstaan bij de gruwelen van oorlog niet beperkt blijft tot 4 mei, een plek waar bovendien Agora kan aansluiten op de Dodenherdenking met een mooie voorstelling over het thema.

Voor- en tegenstanders

De aanstaande verplaatsing riep echter veel en tegenstrijdige emoties op. Oud-wethouder Wout Jansen was één van de felste tegenstanders van verplaatsing. ‘Herdenken doe je in rust, in stilte, met respect. En dat kan in Lelystad. Wie doordramt op verplaatsing naar een drukke plek in het centrum, heeft het niet begrepen.’

Er waren ook voorstanders, zoals Libanon-veteraan Martin Maas namens het Veteranencomité in Lelystad. Hij vindt het monument op de huidige plek te verborgen. ‘Ook de omgeving doet grauw aan.’

Uitstel, geen afstel

Na een emotievolle raadsvergadering besloot de toenmalige gemeenteraad het beeld niet te verplaatsen. Dat had vooral een praktische reden: de omgeving van de Agora zou de komende jaren op de schop gaan, en een oorlogsmonument midden in een opengebroken omgeving waar volop gebouwd wordt en waarvan toen nog niet te voorzien was of het monument in de weg zou staan, was niet handig.

Inmiddels is duidelijk dat de nieuwe plek, op het plein tussen de Agora en Kubus, de ontwikkelingen in het Stadshart niet in de weg zal staan. Daarom wil het college de verplaatsing nu alsnog doorzetten. De verplaatsing gaat zo’n 36.500 euro kosten.