Column Kees Bakker | Schandalig!!!

Lelystad - Wie het rapport van Berenschot leest over de ‘samenwerking’ tussen de drie grote culturele instellingen in Lelystad, waarin staat dat poppodium Corneel het beste kan sluiten, wordt vooral bevangen door een toenemende kwaadheid en plaatsvervangende schaamte.

Toegegeven: Corneel heeft het een héél klein beetje aan zichzelf te danken. Hun programmering was de laatste jaren niet die van een poppodium, maar meer die van een disco, waarmee je toch een beetje de concurrent wordt van de horeca en daar ook kwaad bloed zet. En toegegeven: de zaal van Corneel heeft zijn beperkingen, zeker in coronatijd.

Waar de woede dan vandaan komt? Ten eerste: de opdracht van de gemeenteraad aan de Kubus, Agora en bibliotheek was om te onderzoeken hoe door een betere samenwerking, bijvoorbeeld door samen te gaan in één gebouw van één of meerdere instellingen, een besparing van 200.000 euro kan worden gerealiseerd. Aan die opdracht is niet voldaan, want het domweg sluiten van één van de voorzieningen was niet gevraagd.

Ten tweede: het onderzoek is geen verkenning naar wat er mogelijk is, maar meer een opsomming van wat de grote drie niet willen. Agora kan niet bezuinigen, die heeft in coronatijd zware klappen gekregen, de bibliotheek wil niet weg uit haar dure pand en Kubus wil niet verder met Corneel. Daar zijn vervolgens conclusies op gebaseerd.

Ten derde: Corneel is één van de weinige voorzieningen voor jongeren in deze stad. Ja, men trekt niet alleen jongeren, maar mensen van alle leeftijden, maar dat gaat ook allemaal harmonieus samen daar. En dan besluiten de drie instellingen één van die laatste voorzieningen voor jongeren maar te amputeren?

Het is meer dan schandalig. De klok wordt hiermee 15 jaar teruggezet in Lelystad. En dat allemaal omdat de drie culturele instellingen voor de makkelijkste weg kiezen. Ja, natuurlijk, er is een financieel probleem. Corneel stevent af op een tekort van 50.000 euro dit jaar, volledig te danken aan de coronacrisis. Maar hallo? Agora stevent af op een tekort van 500.000 euro! Tien keer zoveel! En dan wordt toch ook niet gezegd: sluit het theater maar?

Dat er vervolgens wordt gesproken over een Stadsprogrammering, waarbij er wellicht concerten kunnen worden georganiseerd in Agora of op andere plekken, is helemaal een gotspe. De drie partijen willen daar 165.000 euro per jaar voor. Eerst een poppodium wegbezuinigen, en dan een deel van het geld dat daarmee wordt bespaard voor andere dingen gebruiken: foei!

Het woord is nu aan de politiek. Die moet hard op de noodrem trappen, de drie instellingen vertellen dat ze niet aan de opdracht hebben voldaan en desnoods zelf maar dingen in werking gaan zetten. Verplaats de bibliotheek naar het gebouw van Kubus, laat Kubus meer op locatie in de stad (we hebben aardig wat MFA’s die voor een groot deel van de tijd leegstaan) gaan werken en laat de bieb het Flevolandse hoofdkantoor langs de A6 ook maar verplaatsen naar iets goedkopers. Misschien levert dat nog wel meer geld op dan de 200.000 euro per jaar. Natuurlijk is dat ook zonde: we hebben een fantastisch mooie bibliotheek, die zou ik niet graag kwijtraken. Maar als er bezuinigd moet worden liever een minder mooie bieb dan helemaal geen poppodium meer.

Of de politiek op de noodrem gaat trappen? Ik weet het niet. Dat zou dan moeten gebeuren door de InwonersPartij of de VVD, maar de laatste liet enkele uren na het verschijnen van het rapport al weten het er helemaal mee eens te zijn. Ook een klap in het gezicht van medewerkers en vrijwilligers, die het nieuws sowieso uit de media moesten vernemen. Maar ja, dat geldt ook voor City Marketing, die zonder enige inhoudelijke discussie op een blauwe dinsdag werd opgeheven. Laten we hopen dat Corneel niet hetzelfde lot is beschoren.

Nog één klein saillant detail uit het rapport: er staat een opsomming in van de top 4 van culturele activiteiten die die in 2019 het meest werden bezocht: film  (54 procent), musea (51 procent), popconcerten (29 procent) en cabaret (28 procent). We krijgen een nieuwe bioscoop, dus daar redden we het wel mee. De musea, daar gaan de grote drie niet over. En nummer drie uit de top 3 wordt dus geamputeerd. Waar zit hier de logica, om over eerlijkheid nog maar te zwijgen?