Met pijn in het hart afscheid nemen

Lelystad - Jok Hudepohl en Sabrina Laagwater sluiten op 31 december de deuren van hun hippe lunchroom De Eetalage middenin het centrum van Lelystad. Daarna openen ze de deuren van hun nieuwe bedrijf aan de Schans en richten ze zich voortaan op het afhalen en bezorgen van de lekkerste gerechten.

Jok en Sabrina nemen met pijn in het hart afscheid van De Eetalage. Maar het kan niet anders, Sabrina kampt namelijk al jaren met gezondheidsklachten. Dus hakten ze een tijdje geleden de knoop door.

Heel jammer

‘Het is heel jammer dat we onder deze omstandigheden de deuren moeten sluiten’, zeggen ze. ‘We hadden namelijk graag nog een feestje gegeven. Een eindfeest of een borrel’, vertelt Sabrina. ‘Om onze vasten gasten te bedanken. We vinden het echt superlief hoe ze ons door deze moeilijke tijd heen helpen. Gasten die normaal geen eten bestellen en dat nu wel doen, omdat we dicht zijn. Daar zijn we heel dankbaar voor.’

Ideale plek

Jok: ‘Ik denk dat het er nu gewoon op neer komt dat we de deur achter ons dichttrekken.’ De twee hebben al een nieuw pand gevonden voor het afhalen en bezorgen van de gerechten: aan de Schans. ‘Echt een ideale plek’, vertelt Sabrina enthousiast. ‘Logistiek ook voordeel, want we kunnen van daaruit makkelijk alle kanten op. De Eetalage zit natuurlijk echt op een fantastische plek, maar voor afhalen en bezorgen niet.’

Langgekoesterde droom

Voor Jok en Sabrina ging in mei 2014 een langgekoesterde droom in vervulling. Zij openden in het voormalige biebcafé Het Verhaal hun eigen lunch-/loungeroom. Al snel bouwden ze een vaste klantenkring op. De Eetalage is een plek voor iedereen. In de gezellig ingerichte speelhoek vermaakte menig kind zich. Ondertussen genoten hun ouders van een lekker kopje koffie met een zelfgemaakte taart. ‘Dat was echt ons concept’, zegt Sabrina. ‘Tijdens de coronaperiode hoorden we dat moeders het misten: even gezellig iets drinken terwijl de kinderen zich vermaken.’

Goede kwaliteit

‘We wilden echt iets anders neerzetten en dat is gelukt.’ Jok: ‘We hadden er vertrouwen in en één ding vonden we heel belangrijk: de kwaliteit. Daar mag het nooit aan schorten.’ Sabrina schiet in de lach. ‘Daar heb ik altijd op gehamerd in de keuken. Ik testte onze gerechten regelmatig. En ja, dan kon ik soms echt wel even lelijk doen als het niet goed was…. Maar ik heb mijn gasten hoog in het vaandel staan. Je geeft geld uit om ergens te eten, dan moet het ook goed zijn. Tuurlijk worden er foutjes gemaakt, dat is nu eenmaal zo. Maar het gaat erom hoe je het oplost.’

Gezondheid

Het nieuws dat ze stoppen, kwam hard aan bij de vaste gasten. ‘Hoe kunnen we jullie helpen, wordt ons gevraagd. Maar het gaat niet alleen om geld, ook om mijn gezondheid. Twee jaar geleden ben ik al te ver gegaan, in de hoop dat het beter zou gaan met mijn voet. Dat was niet zo. Het horecavak is best zwaar. In de keuken sta je vooral veel op één plek, daarom ben ik al meer ‘voor’ gaan werken.’

Naar Japan

Sabrina werkte toen ze De Eetalage openden al meer dan twintig jaar als (freelance) kok en Jok was relatiebeheerder. Hij rolde het vak in en ontdekte dat hij vooral goed sushi kon maken. Sabrina: ‘Weet je nog dat je zei dat je wel eens naar Japan wilde?’ Jok schiet in de lach. ‘Ja, dat weet ik nog. Ik googelde in mijn pyjama en twee dagen later zat ik in het vliegtuig naar Japan.’ Sabrina: ‘Zat ik daar alleen met onze drie kinderen.’ Jok leerde het vak, perfectioneerde dat verder bij gerenommeerde sushichefs in Nederland en staat inmiddels zelf bekend om zijn kakelverse Japanse hapjes.

Eigen sushibar meenemen

Het stel bereidt vanaf volgend jaar de bekende Eetalage-gerechten, de taarten en sushi vanaf De Schans. In het typische streepjescode-gebouw waar Ivio voorheen zat. Jok is ook in te huren als sushi chef thuis. Hij kan zelfs zijn eigen sushibar meenemen. Na Sabrina’s operatie gaan ze ook meer gezonde maaltijden koken: Koolhydraatarm, vega(n) en gluten- en lactosevrij.

Gezonde maaltijden

'We hebben straks echt een heel mooie en grote keuken, waar we ook een apart gedeelte om glutenvrij te koken hebben.’ Verder komen er to go-boxen, voor bijvoorbeeld Moeder- en Vaderdag, een picknick, borrel of brunch aan huis.

Plannen genoeg. Wat er met de lunchroom gaat gebeuren, is nog onzeker. Er is wel een gegadigde, maar daarover kunnen Jok en Sabrina nog niet te veel zeggen. Ze blikken nog even terug op die mooie jaren in het Stadshart. Op het winnen van de BKL Award van Bedrijfskring Lelystad in 2017. ‘We gaan het missen die gezelligheid. Zeker weten.’