Zwaard van Damocles hangt boven poppodium Corneel

Lelystad - Kubus wil af van poppodium Corneel. Men wil het pand en de taak van het runnen van een poppodium ‘teruggeven’ aan de gemeente. Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek naar meer samenwerking tussen de drie grote culturele instellingen in Lelystad.

(Geen) toekomst Corneel

Dat onderzoek was een wens van de politiek: door een betere samenwerking tussen Kubus, theater Agora en de bibliotheek moet er 200.000 euro per jaar op de subsidies aan de drie instellingen worden bespaard. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Berenschot en komt tot de conclusie dat die besparing vanaf 2024 mogelijk is. Dan moet wel het poppodium sluiten: Kubus wil zich meer gaan richten op haar kerntaken: kunst- en cultuureducatie.

Het onderzoek toont aan dat Corneel binnen de 1,5 meter-samenleving eigenlijk niet open kan: per concert kunnen er dan slechts 32 bezoekers worden toegelaten. Pas als zalen weer volop bezoekers kunnen krijgen, als er bijvoorbeeld een vaccin tegen corona is, zit er weer muziek in Corneel. Maar ook dan wil Kubus er niet mee verder. Komend jaar kan Corneel, voor zover de coronamaatregelen dat toelaten, gewoon door. Daarna moet het poppodium volgens het plan dicht.

Muziek op andere plekken

De drie culturele instellingen stellen voor zo lang er geen vaccin is het poppodium ‘in slaapstand’ te zetten en 2021 te gebruiken om de toekomst van een popfunctie in Lelystad te onderzoeken. Daarbij wordt gedacht aan optredens op verschillende podia. Kleinschalige optredens van lokale bands en artiesten kunnen overal en door de hele stad plaatsvinden. Verder wordt de mogelijkheid van de kleine zaal in Agora genoemd.

De grote zaal van Kubus, waar voor corona al geregeld grote optredens van Corneel plaatsvonden, wordt in het rapport gek genoeg als mogelijkheid vrijwel uitgesloten. De zaal moet dan worden aangepast, dat kost geld ‘waarbij het op voorhand nog niet duidelijk is of het gebouw van Kubus in voldoende mate kan worden aangepast’.  Ook vraagt men zich af of ‘grote artiesten’ wel in die zaal willen optreden.

Stadsprogrammeur

Door Corneel te sluiten wordt jaarlijks 360.000 euro bespaard, het bedrag aan gemeentelijke subsidie dat Corneel krijgt. Ook kan er volgens het rapport bezuinigd worden op de coach voor de amateurkunst die in dienst is bij Kubus. Dat levert nog eens 53.000 euro op. Door Corneel in 2021 vanaf 1 april te sluiten (in 'slaapstand' te zetten), kan er dit jaar al 273.000 euro worden bespaard op de gemeentelijke subsidie voor Corneel.

Daar staat tegenover dat de drie instellingen vanaf 2022 een ‘stadsprogrammeur’ willen aanstellen die die het culturele aanbod op het gebied van muziek, theater en dans voor een heel jaar opstelt, in samenspraak met inwoners. Dat kost 165.000 euro per jaar. Het betreft dan niet één programmeur, zoals bijvoorbeeld de Agora nu een programmeur heeft, maar meerdere mensen met deeltijdbanen.

Andere investeringen

Daarnaast worden er investeringen gevraagd in het opzetten van een culturele marketing en de aanpassing van de grote zaal van Kubus voor dans- en theateroptredens van respectievelijk 200.000 en 150.000 euro. Bij de mogelijke partners hierin wordt overigens City Marketing Lelystad genoemd, die in oktober al is wegbezuinigd door de gemeenteraad.

Het rapport stelt dat dit de enige manier is op de jaarlijkse besparing van 200.000 euro te gaan halen. De enige organisatie van de drie met wat vet op de botten is Kubus. Agora streeft, als men geen aanspraak kan maken op steunmaatregelen, in coronatijd dit jaar af op een tekort van 500.000 euro en de bibliotheek heeft de afgelopen jaren al veel bezuinigingen voor de kiezen gehad.

Politieke reacties

De VVD, die eerder dit jaar in de gemeenteraad nog verzekerde geen culturele instellingen te willen sluiten in Lelystad, heeft al laten weten de conclusies uit het rapport Berenschot over te willen nemen.