Column Kees Bakker | Hoofdpijndossier

Dronten - Ik kan me nog best voorstellen dat wethouder Irene Korting dacht er goed aan te doen het beeld De Polderpioniers weer naar De Noord te verplaatsen.

Geconfronteerd met handtekeningen van mensen die dat graag willen kan dat een spontaan besluit zijn geweest, er vanuit gaande dat je daarmee een grote groep bewoners in hun wens tegemoet komt. In dat geval is het wel wat naïef en zelfs wat dom geweest er niet even over te praten met de groep bewoners van het Heuvelpark, die zich hebben ingespannen het beeld daar geplaatst te krijgen.

Lijnrecht tegenover elkaar

Nu ontwikkelt het zich tot een hoofdpijndossier, afhankelijk van wat de politiek er donderdag mee gaat doen. Twee groepen bewoners die lijnrecht tegenover elkaar staan, iedereen die er een mening over heeft, iedereen die meent het gelijk aan zijn of haar zijde te hebben. Enige geruststelling: ook als de wethouder had besloten niets te doen, de petitie van de Noordvoorstanders negerend, was het niet goed geweest en had dit zich kunnen ontwikkelen tot hoofdpijndossier. Wat je ook besluit als gemeente, of het nu de wethouder, het college of de gemeenteraad is: je doet het niet goed. Er blijft altijd één groep boos en teleurgesteld achter. 

Symptomatisch voor deze tijd

Het is wel een beetje symptomatisch voor de tijd waarin we leven. Bewoners bepleiten iets, leggen dat neer bij de gemeente en die mag vervolgens de knoop doorhakken. Aan de ene kant vinden we dat de overheid zich nergens mee moet bemoeien, laat zaken maar aan bewoners zelf over, aan de andere kant moet dezelfde overheid in actie komen als we een bepaald idee of belang nastreven en menen daarin niet of onvoldoende gehoord te worden. 

Zouden beide bewonersgroepen wel eens met elkaar gesproken hebben? In de rechtszaal is dat heel normaal: bij een geschil tussen twee partijen zegt de bestuursrechter vaak ‘Gaat u er eerst samen maar eens proberen uit te komen voor ik er een uitspraak over ga doen’. Ik heb geen idee of dat hier gebeurd is en of dat nog aan de orde kan zijn. Ik weet alleen: welke beslissing wie ook neemt over de Polderpioniers: het is niet goed.

Gerelateerd nieuws