Gemeente Dronten houdt vast aan nieuwe locatie voor De Polderpioniers

Dronten - De gemeente Dronten houdt eraan vast het beeld De Polderpioniers te verhuizen van de huidige locatie in het Heuvelpark aan De Helling naar een nieuwe plek aan De Noord, dicht(er)bij de plek waar het altijd heeft gestaan. Dat antwoordt men op een brief van bewoners van het Heuvelpark.

Verhuizingen

Het beeld is in mei in het Heuvelpark geplaatst, nadat het enige tijd was opgeslagen in afwachting van een nieuwe locatie. Aan De Noord moest het in 2017 wijken voor het appartementencomplex dat daar werd gebouwd.

Bewoners aan De Noord begonnen vervolgens een handtekeningenactie om het beeld terug te krijgen. Die werd in korte tijd honderden keren ondertekend. De gemeente maakte begin november bekend aan die wens gehoor te geven en het beeld weer aan De Noord te plaatsen, ter hoogte van De Dukdalf. En dat was weer tegen het zere been van de bewoners in het Heuvelpark.

Argumenten

In een reactie op de brief van de bewoners van het Heuvelpark laat de gemeente echter weten niet over één nacht ijs te zijn gegaan voor dit besluit. Ten eerste is de eerste gemeentesecretaris van Dronten, Jan Griede, voorstander van de nieuwe locatie. Hij was destijds, in 1977, initiatiefnemer van het beeld. De gemeente zegt ook de steun te hebben van Frits Schmidt, historicus en betrokken bij de Stichting Geschiedschrijving Dronten, al heeft die zijn voorkeur wel op persoonlijke titel uitgesproken. Daarnaast zou het altijd de bedoeling zijn geweest het beeld op een zichtlocatie te plaatsen, waar dagelijks veel mensen langskomen. Dat is in het Heuvelpark minder het geval. Tot slot heeft ook de uitvaartbranche vaak gepleit voor een goed toegankelijke locatie, omdat bij de uitvaart van een polderpionier nog wel eens bij het beeld wordt stilgestaan om er bloemen bij neer te leggen.

Politiek aan zet

Bewoners van het Heuvelpark zijn niet overtuigd door de argumenten van de gemeente. Hun brieven staan donderdag op de agenda van de raadsvergadering.