Parkeerregelingen mantelzorgers verschillen sterk per gemeente in Flevoland

Regio - In drie van de vier Flevolandse gemeenten met betaald parkeerzones is geen voordelige parkeerregeling voor mantelzorgers. In Lelystad, waar wel zo’n regeling is, zijn mantelzorgers gemiddeld 4,17 euro per maand kwijt. Dit is lager dan het landelijk gemiddelde van 6,89 euro aan parkeerkosten per maand.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen dat mantelzorgparkeerregelingen in kaart bracht van 131 gemeenten met betaald parkeerzones.

Parkeervergunning mantelzorgers niet vanzelfsprekend

Van de vier onderzochte Flevolandse gemeenten met betaald parkeren, zijn mantelzorgers in geen enkele gemeente geheel vrijgesteld voor parkeerkosten. Wel kunnen mantelzorgers in Lelystad aanspraak maken op een parkeerkorting.

In de gemeenten Almere, Noordoostpolder en Urk wordt betaald parkeren gehandhaafd in (delen van) de gemeente. In deze drie gemeenten is er helemaal geen parkeerregeling voor mantelzorgers. Om de noodzakelijke zorg te kunnen verlenen, betalen mantelzorgers hier het reguliere parkeertarief.

Verschillen tussen gemeentelijke parkeerkosten

56 van de 131 Nederlandse gemeenten met betaald parkeren bieden een speciale vergunningen waarmee mantelzorgers gratis of tegen een kortingstarief kunnen parkeren. Mantelzorgers zijn in de gemeente Utrecht het meeste geld kwijt aan parkeerkosten per maand (gemiddeld 43 euro). In de gemeente Zevenaar betalen mantelzorgers voor hetzelfde aantal uur slechts gemiddeld 1,25 euro per maand.

Bekijk hier een overzicht van regelingen en kosten per gemeente.