Burgemeester Meijdam staat onverkwikkelijk taalgebruik in gemeenteraad Lelystad niet meer toe

Lelystad - De Lelystadse burgemeester Henry Meijdam heeft dinsdag opnieuw aandacht gevraagd voor de omgangsvormen tijdens raadsdebatten.

'De omgangsvormen zijn soms onstuimig, met een woordkeuze die niet past. Ik heb van het presidium ruimte gevraagd en gekregen daar iets strakker in op te treden'.

Stevige woorden

Aanleiding waren enkele debatten tussen in de raadsvergadering van 10 oktober. Ashwin van Stormbroek van de PVV had daarbij stevige woorden over de Osmanlimoskee in Lelystad en president Erdogan van Turkije. Ali Höke van Denk reageerde daarop met de woorden: ‘Ik heb het grootste deel van de bijdrage van de lokale fascist gemist, maar….’ Toen Meijdam Höke daarop aansprak en zei dat dit soort bewoordingen niet kunnen, zei Höke ‘Voorzitter, het is een constatering, geen aantijging…’

Discussie stilleggen

Mochten dit soort onverkwikkelijkheden weer voorkomen, dan zal Meijdam op dat moment de discussie stilleggen, andere mensen het woord geven en de betreffende persoon pas weer aan het woord laten als die is afgekoeld en andere woorden gebruikt. Het presidium, de vertegenwoordiging van de gemeenteraad die de raadsvergaderingen en agenda’s voorbereid, is daarmee akkoord.