Column Gerrit Wijnne | Alleen maar verliezers

Dronten - 'Strijd om pioniers nog niet gestreden'. Dat was de kop van het openingsverhaal vorige week op de voorpagina van de FlevoPost. Met verbazing heb ik het artikel gelezen.

Voor wie het verhaal niet heeft meegekregen even de strekking. Het beeld ‘De Polderpioniers’, dat van oudsher aan De Noord stond, moest daar weg vanwege de bouw van appartementen. Na tijdelijk opgeslagen te zijn geweest werd het beeld, op verzoek van omwonenden van het Heuvelpark, geplaatst bij het nieuw aangelegde plantsoen op de hoek van De Helling en De Noord. Een mooie plek voor het beeld, want in het nieuwe appartementencomplex van het Heuvelpark wonen de nodige polderpioniers.

Terug naar De Noord

Wie schetste de verbazing van de initiatiefgroep Heuvelpark, waarin de omwonenden zich hadden verenigd, toen wethouder Irene Korting nu inmiddels drie weken geleden bekend maakte dat het beeld terug gaat naar De Noord, vlakbij De Dukdalf, het weggetje richting dierenpark. Het beeld komt daar op 75 meter afstand te staan van zijn oorspronkelijke plek.

Petitie

De wethouder was tot dit besluit gekomen nadat inwoners met een petitie meer dan driehonderd handtekeningen hadden opgehaald om de wens tot verplaatsing van ‘De Polderpioniers’ kracht bij te zetten. De initiatiefgroep Heuvelpark is begrijpelijkerwijs niet blij met deze gang van zaken. De omwonenden vinden het vreemd dat driehonderd ingezamelde handtekeningen een reden zijn voor verplaatsing. Een ‘drogreden’, noemen ze het.

Ik begrijp de initiatiefgroep. Ze komen met een voorstel en dat wordt door de gemeente gehonoreerd. Vervolgens verandert wethouder Korting naar aanleiding van een petitie blijkbaar van mening.

Verbazing

Laat ik duidelijk stellen, het is mij om het even waar het beeld komt en ik heb geen voorkeur voor welke partij dan ook in deze kwestie. Het is het goed recht van burgers om middels een petitie te proberen iets voor elkaar te krijgen. Wat mijn verbazing wekt is het feit dat de wethouder naar aanleiding van de petitie terugkomt op een beslissing. Terecht stellen de omwonenden dat het vreemd is dat dit gebeurt.

Er is nu een situatie ontstaan die alleen maar verliezers kent. Blijft Korting bij haar besluit het beeld opnieuw te verplaatsen, kriigt haar geloofwaardigheid en die van de gemeente bij de initiatiefgroep een flinke knauw. Blijft het beeld staan waar het nu staat heeft ze het verbruid bij de meer dan driehonderd Drontenaren die de petitie hebben ondertekend.

De politiek praat volgende maand over de kwestie. Ik ben benieuwd wat dat oplevert.