ChristenUnie vraagt minister zich in te spannen voor ‘financieel stabiel en gezond’ ziekenhuis St Jansdal

Den Haag - Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft vrijdag Kamervragen geteld aan minister Van Ark (Medische Zorg) over de zorgelijke financiële situatie waarin ziekenhuis St Jansdal verkeert door een lagere omzet en hogere kosten als gevolg van corona.

Dik-Faber stelde de vragen naar aanleiding van een artikel over de zorgelijke financiële situatie van het ziekenhuis op de website van FlevoPost. Daarin staat dat de compensatieregeling die tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars is afgesloten voor het St Jansdal slecht uitpakt, omdat 2019 als basisjaar wordt genomen, terwijl toen door de overname van het ziekenhuis in Lelystad de omzet nog lang niet op het niveau lag dat voor de komende jaren is berekend.

De ChristenUnie vindt dat in dit geval maatwerk en aanvullende compensatie op zijn plaats zijn, zodat de kwaliteit van de ziekenhuiszorg in Lelystad en Harderwijk op peil blijft. De partij vraagt de minister om nog dit jaar bij de grootste zorgverzekeraars van het ziekenhuis (Zilveren Kruis en VGZ) de nadelige uitwerking van de compensatieregeling onder de aandacht te brengen en daarbij het belang te onderstrepen van een financieel stabiel en gezond ziekenhuis in Lelystad en Harderwijk.