Onderzoek naar methode om 'draadslachtoffers' onder trekvogels tegen te gaan

Lelystad - Onderzoekers monitoren in de komende weken trekvogels langs het Trekweggebied. 'Ze tellen het aantal vogels dat over de hoogspanningslijnen komt vliegen', meldt boswachter Jody Bennink van Staatsbosbeheer.

Het tellen begint tegen zonsondergang. Bennink: 'Vanaf dan tellen ze twee uur lang hoeveel trekvogels overvliegen. Dit gebeurt met een radar op een driepoot. Een bus is ingericht als kantoor met een computerscherm waarop alles wordt vastgelegd. Ondere andere koperwieken, lijsters, een aantal watersnippen en uiteraard ganzen goed horen.

'Varkenskrullen' en 'vogelflappen'

Het Trekweggebied, dat ligt ingeklemd tussen de Trekweg en de A6, is voor netwerkbeheerder TenneT een goede locatie om onderzoek te doen naar een functionele methode om ‘draadslachtoffers’ tegen te gaan. Bennink: 'Momenteel hangen er de bekende ‘varkenskrullen’ aan de hoogspanningslijnen, die leiden de vogels af, zodat ze niet tegen de lijnen aan vliegen. Deze krullen worden in het voorjaar vervangen voor zogenaamde ‘vogelflappen’ wat meer effect zou moeten geven. Daarnaast kijken ze in het veld of er daadwerkelijk draadslachtoffers zijn'.

Komende weken zijn de onderzoekers nog een aantal keren te vinden aan de Trekweg. Wanneer in het voorjaar de vogelflappen zijn opgehangen komen ze weer terug om verder onderzoek te doen en hopelijk te concluderen dat de vogelflappen een succes zijn.

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenspraak met TenneT.