Provinciehuis kleurt oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Lelystad - Het provinciehuis in Lelystad is sinds woensdagavond oranje verlicht om aandacht te vragen voor (verborgen) geweld tegen vrouwen. Met een symbolische draai aan de lichtknop benadrukte gedeputeerde Jop Fackeldey het belang van de campagne Orange the World.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met geweld te maken in haar leven. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Dat kan allerlei vormen aannemen, van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking.

Orange the World

In de 16 dagen durende campagne worden gebouwen wereldwijd oranje verlicht om verborgen geweld zichtbaar te maken. De kleur oranje staat voor de opgaande zon: een positief symbool voor de toekomst zonder geweld. De Verenigde Naties lanceerde op 25 november 2014 de campagne ‘Orange The World’ – stop geweld tegen vrouwen, waar meer dan 90 landen zich aan verbinden. De actie start op de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en duurt tot en met 10 december, de Dag van de rechten van de mens.