Nieuw boek belicht de collectie landschapskunst in Flevoland

Regio - Het boek Land Art Live | De Flevoland Collectie verschijnt op 17 december bij nai010 uitgevers. In Flevoland bevindt zich een unieke collectie landschapskunstwerken, waaronder De Groene Kathedraal van Marinus Boezem, Observatorium van Robert Morris en Riff, Pier+Horizon van Paul de Kort en Riff, PD#18245 van Bob Gramsma.

Dit boek presenteert de tien iconische landschapskunstwerken in Flevoland en houdt ze tegen het licht. Het boek vormt tevens een handige leidraad voor een bezoek aan dit unieke openluchtmuseum van Flevoland.

Stonden deze landschapskunstwerken ooit in de lege polder, inmiddels zijn ze opgenomen in een dynamische landschappelijke transformatie. Ook de opvattingen over kunst en de maatschappelijk betekenis ervan veranderden in de vijf decennia die dit boek bestrijkt. Hierdoor ontstaan vragen over het behoud van de werken en van de collectie als geheel. Experts op het gebied van beeldende kunst, erfgoed en landschap reiken ideeën aan waarmee de toekomst van deze bijzondere collectie en het landschap kan worden vormgegeven.

Aan bod komt ook de jonge generatie kunstenaars die is gevraagd om met performances een verbinding te leggen met de oorspronkelijke betekenis van de land art: Melanie Bonajo, Gilles de Brock, Cindy Moorman, Maria Pask, Feiko Beckers en Rory Pilgrim.

Het boek is rijk geïllustreerd met onder meer foto’s van fotograaf Johannes Schwarz en bijzonder archiefmateriaal van de kunstwerken van: Marinus Boezem, Antony Gormley, Bob Gramsma, Paul de Kort, Daniel Libeskind, Robert Morris, RAAAF | Atelier de Lyon, Richard Serra, Piet Slegers en Moniek Toebosch.

Het boek kan hier worden besteld.