De strijd om de Polderpioniers is nog niet gestreden

Dronten - De discussie over de Polderpioniers is nog niet verstomd. Omwonenden van het Heuvelpark in Dronten willen dat het beeld blijft staan waar het nu staat. In een brief aan de gemeenteraad benadrukken ze de hele procedure rond verplaatsing van het beeld vreemd te vinden.

De omwonenden hebben zich verenigd in de initiatiefgroep Heuvelpark. 

Op 31 maart hebben zij een verzoek ingediend bij de gemeente om het beeld, dat eerst aan De Noord stond en daar in verband met de bouw van appartementen was weggehaald en tijdelijk elders opgeslagen, bij het nieuw aangelegde plantsoen op de hoek van de Helling en de Noord te krijgen.

Dat verzoek werd gehonoreerd, mede onder de mooie gedachte dat er in de nieuwe appartementencomplex van het Heuvelpark ook de nodige echte polderpioniers wonen. 

Petitie

Twee weken geleden liet wethouder Irene Korting dat het beeld terug zal keren naar De Noord. Op de hoek kruising met de Dukdalf is een nieuwe plek gevonden. Inwoners die een petitie waren opgestart om het beeld terug aan de Noord te krijgen, werden daarmee op hun wenken bediend. Die petitie is ruim 300 keer ondertekend. Het beeld komt daarmee op een plaats te staan zo’n 75 meter van waar het lange tijd heeft gestaan. 

Gesol met beeld

De initiatiefgroep Heuvelpark is, op z’n zachtst en Engels gezegd, ‘not amused’. Ten eerste vragen zij zich af waarom zij niet zijn betrokken bij dit nieuwe besluit. Als de 300 ingezamelde handtekeningen een reden zijn voor verplaatsing, is dat volgens hen een ‘drogreden’. ‘Het is geen wedstrijd en als dat wel het criterium moet worden, dan wil onze groep ook de kans krijgen sympathisanten te werven. Maar wij denken dat dit niet de juiste manier is om je gelijk te halen.’

‘Er wordt nu gesold met het fraaie beeld en dat hoort niet. Het verdient alleen maar alle respect wat de pioniers tot stand hebben gebracht.’ De initiatiefgroep hoopt op hulp van de gemeenteraad. ‘Wij hopen dat de gemeenteraad in al haar wijsheid zal besluiten de eerste aangewezen locatie te handhaven.’

De brief staat op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van donderdag.