PI Lelystad heeft luchtplaatsen verplaatst om smokkel te voorkomen

Lelystad - De Penitentiaire Inrichting Lelystad heeft in de afgelopen maanden alle luchtplaatsen van de buitenmuren naar het binnenterrein van de gevangenis verplaatst. Het heeft nu geen zin meer om verboden spullen over de muren te gooien.

De voorkoming en onderschepping van contrabande heeft grote prioriteit binnen PI Lelystad. Contrabande zijn spullen (smokkelwaar) die niet zijn toegestaan in een justitiële inrichting. De bekendste voorbeelden zijn alle vormen van drugs, wapens en scherpe voorwerpen. Onder contrabande vallen ook goederen die buiten de muren wel legaal zijn zoals mobiele telefoons, alcohol en contant geld. (Soft)drugs en mobiele telefoons worden verreweg het meest aangetroffen. 

Voorkomen

Om de invoer van verboden spullen binnen de gevangenis te voorkomen, zijn er eind vorig jaar tijdelijk extra hekken geplaatst bij de buitenmuren, op eigen grond. Hierdoor werd het moeilijker om contrabande van buiten af op een luchtplaats te gooien. De hekken verdwijnen weer nu de verbouwing af is. Daarnaast zijn er camera’s geplaatst tussen de buitenmuren en de nieuwe hekken. De gevangenis ontvangt een signaal als er iets van beweging plaatsvindt in die omgeving.

[De tekst gaat verder na de foto]

Controles

Intern wordt er ook alles aan gedaan om contrabande buiten de deur te houden. Zo zijn er toegangscontroles van bezoek en personeel, bagage- en postcontroles, controles van de algemene ruimtes, urinecontroles en maken we gebruik van drugs-en telefoonhonden. Ook worden er celinspecties gehouden en gerichte of brede spitacties door het Intern Bijstands Team (IBT) of het Landelijke Bijstands Team (LBB). 

Gevolgen

Verboden voorwerpen binnen de inrichting kunnen leiden tot afpersing, intimidatie en onderlinge agressie. Zowel tussen justitiabelen onderling als tussen justitiabelen en personeel. Het bezit van deze verboden spullen vergroot bovendien het risico dat justitiabelen tijdens hun straf of maatregel doorgaan met crimineel handelen. En het staat een goede re-integratie in de weg. Sinds 1 november 2019 is het strafbaar om bepaalde voorwerpen binnen te brengen in een justitiële inrichting.

Inbeslagname

Als medewerkers contrabande vinden, dan nemen zij de verboden voorwerpen in beslag en wordt er een rapport opgemaakt. Afhankelijk van het voorwerp wordt de contrabande opgeslagen om aan de politie te overhandigen voor vernietiging. Als de contrabande herleidbaar is naar een persoon, wordt een sanctie opgelegd zoals ontzegging van bezoek, intrekking van verlof of plaatsing in een strafcel. Welke sanctie het is, hangt af van de soort en de hoeveelheid aangetroffen verboden goederen.