Een kansrijke start voor alle kinderen in de gemeente Dronten

Dronten - Als de ontwikkeling in de eerste drie levensjaren van kinderen niet goed verloopt, heeft dat gevolgen voor de rest van hun leven. Daarom slaan verschillende partijen in de gemeente Dronten de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden.

De gemeente, de kraamzorg, verloskundigen en jeugdgezondheidszorg ondertekenden hiervoor afgelopen donderdag igitaal de intentieovereenkomst 'Kansrijke start Dronten'. De ondertekening gebeurde tijdens een netwerkoverleg waarbij ruim 50 deelnemers mee hebben gedacht over de versterking van de samenwerking voor en tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Met die opbrengst gaat de coalitie samen met partners aan de slag.

Wethouder Peter van Bergen: 'Ik ben er trots op dat we in het sociaal domein gekomen zijn tot de samenwerking in deze lokale coalitie. We gaan met elkaar bijdragen aan een kansrijke start voor iedereen!'

Elkaar weten te vinden

In de ideale wereld maakt het geen verschil in welke straat of buurt je wieg staat voor een kansrijke start. In de praktijk maakt het echter wel degelijk verschil en zijn er aanzienlijke verschillen in gezondheid en breder gezien in opleidingsniveau, ontwikkelingsmogelijkheden en toegang tot hulpbronnen. De professionals die dagelijks met (aanstaande) ouders werken moeten elkaar makkelijk weten te vinden. Drempels tussen verschillende disciplines worden weggenomen, zodat ouders zich gehoord en geholpen voelen.

Gerda Bokdam, jeugdverpleegkundige Icare JGZ: 'Al vóór de geboorte wordt de basis gelegd voor de groei, ontwikkeling en gezondheid van het kind op latere leeftijd. Daarom is prenatale zorg zo ontzettend belangrijk. Vroeger en effectiever signaleren en samenwerken in de keten verhoogt de kans op een kansrijke start voor een kind'.

Coalitiepartijen

De coalitiepartijen die de intentieovereenkomst ondertekenden zijn: Kraamzorg Monique Boer, Kraamzorg Kraamzus, Kraamvogel, Verloskundigen Dronten, Verloskundigenpraktijk Morgenland, Icare JGZ en de gemeente Dronten.