Kunstenares Janny Heinsman zet een punt achter 'A Touch Of Art'

Lelystad - In de hoek van het atelier staat nog een doek op een ezel. Een werk in wording. ‘Het is Lelystad’, zegt kunstenares Janny Heinsman (66). ‘Met bootjes en de huizen waar wij gewoond hebben’. Achter Janny staan lege ezels. Die werden gebruikt door haar cursisten, waar ze in het voorjaar afscheid van had willen nemen.

Door de coronamaatregelen is dat afscheid uitgesteld tot de laatste weekenden van dit jaar. ‘Toch raar, zo’n groot hok zonder mensen’.

‘Hok’ is een oneerbiedig woord voor het mooie atelier dat Janny Heinsman en haar man Martin Weber 17 jaar geleden van de grond af opbouwden achter hun woning aan de Schoepenweg op bedrijventerrein Noordersluis. ‘A Touch Of Art’ werd in 2003 geopend. Met op de begane grond een galerie waar de vrolijke en kleurrijke schilderijen van Janny helemaal tot hun recht komen. Een trap leidt naar een vide waar het atelier is. Hier gaf Janny schilderles aan haar cursisten. Honderden heeft ze er gehad. ‘In de hoogtijdagen waren het negentig cursisten per week, vijftien per dagdeel’.

Goede band

De cursisten groeiden door de jaren heen mee met Janny. ‘Voor sommigen was het hun wekelijkse uitje. Er ontstonden onderlinge vriendschappen. Ze werden ouder. Er zijn er ook al heel wat overleden’. De goede band met haar cursisten was voor Janny ook de belangrijkste reden om zo lang door te gaan met ‘A Touch Of Art’. ‘Een vrouw heeft zelfs nog bij mij in het kwasthok geschilderd’. ‘Kwasthok’ is hoe Janny en Martin de ruimte in de garage van hun vorige woning in de Archipel noemden. Daar kreeg Janny’s tweede carrière gestalte.

Olieverf

In de jaren ‘90 proefde Janny voor het eerst van het schilderen. In De Kubus kwam zij in aanraking met olieverf. Met potlood, houtskool en krijt leerde ze ook werken, maar olieverf werkte echt voor haar. ‘Dat was echt een aha-erlebnis. ‘Híer kan ik wat mee’, dacht ik. De kleuren zijn mooi. En je kunt er rustig mee werken omdat olieverf langzaam droogt. Je kunt het er altijd weer afhalen, in tegenstelling tot acrylverf’. Olieverf werd haar specialiteit.

Janny’s werk is altijd kleurrijk geweest. Haar onderwerpen haalt ze uit het dagelijks leven: haar gezin, de tijd van het jaar. Ook haar andere passie, het werken met klei, is terug te vinden in haar schilderijen. Want haar keramiek legt ze soms ook vast op het doek. ‘Ik vind het ook leuk om er grapjes in te verwerken, zoals een veter van olieverf die naadloos overgaat in een echt stuk veter’.

Kleuterleidster

In een vorig leven was Janny kleuterleidster. ‘Van die ervaring heb ik altijd veel baat gehad bij het geven van schilderles. Ik geef vooral aanwijzingen, de cursist moet het zelf uitvoeren. Het is heel individueel, elke cursist krijgt persoonlijke aandacht. Ik wil vooral iedereen stimuleren. Ik beoordeel het werk niet. Er zijn altijd cursisten die er uitspringen, maar uiteindelijk gaat het niet om het resultaat, maar om hoe je er mee bezig bent’.

Wat begon als een hobby, werd uiteindelijk een beroep. Eerst zes dagdelen per week, later werden dat vijf dagdelen en de laatste twee jaar bouwde ze het af tot vier dagdelen. Ze leerde haar cursisten de basisbeginselen: leren kijken naar verhoudingen, diepte op het doek creëren, welke verf je wel en welke je juist niet moet mengen.

Kleinkinderen

Janny vindt het moeilijk om haar cursisten vaarwel te zeggen. ‘Ik heb het werken met mensen altijd hartstikke leuk gevonden. Maar er zijn nu ook andere dingen in mijn leven waar ik meer tijd voor wil vrij maken. Martin en ik hebben een camper gekocht van een paar jaar oud, daarmee willen we voor langere tijd op reis. En ik kijk erg uit naar uitjes naar het theater of naar het museum. In de zeventien jaar dat we hier zitten, hebben we acht kleinkinderen gekregen, ook daar willen we meer tijd voor maken’.

Quilten

‘Ik zal altijd dingen blijven maken’, benadrukt Janny. ‘Ik vind het heerlijk om voor mezelf te schilderen en te kleien’. Ze heeft ook een nieuwe hobby ontdekt: quilten, een handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid worden. Dekens, wandkleden en kussens zijn het resultaat. ‘Weer eens heel wat anders’. En je kunt het ook op reis doen. ‘Je doet stukjes textiel in zakjes, en neemt een klein inklapbaar strijkplankje en een reisstrijkijzer mee’.

Inloopmiddagen

Maar de kachel in het atelier gaat uit. De kwasten, doeken, lijsten, paletten en verf gaan in de uitverkoop. En van de cursisten, oud-cursisten en andere belangstellenden wordt afscheid genomen. Dat gebeurt tijdens vier weekenden op rij op 28 en 29 november, 5 en 6 december, 12 en 13 december en 19 en 20 december, telkens van 13.00 tot 16.00 uur in galerie en Atelier ‘A Touch Of Art’ aan de Schoepenweg 46 in Lelystad. ‘Corona-proof, want er is genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden’.

www.jannyheinsman.nl