Nieuw land-ensemble speelt Forellenkwintet op Schokland

Schokland - Het Nieuw Land-ensemble speelt zondag 29 november om 11.00 uur het Forellenkwintet van Schubert in het kerkje op Schokland.

Franz Schubert schreef het Forellenkwintet toen hij in de zomer bij vrienden in de bergen logeerde. Hij was 21 jaar en had net besloten zijn leven uitsluitend te wijden aan componeren. De bezetting is strijktrio met contrabas en piano – waarschijnlijk gemaakt voor de aanwezige bevriende musici.

De jeugdigheid en het plezier spatten eraf. In een biografie over Schubert staat: ‘Alles wat we zo liefhebben in Schubert komt hier in zijn zuiverste vorm tot uitdrukking. Het beminnelijke, de Weense charme, het aardse, het oermuzikale. Het is een werk zo vol vreugde dat het ons hart verwarmt. Van begin tot eind stromen de melodieën, wemelt het stuk van harmonische verfijning en klopt springlevend het ritme.’

Nieuw Land-ensemble

Het Nieuw Land-ensemble is een samenwerking van drie docenten van Cultuurbedrijf Noordoostpolder en twee bevriende musici uit Lelystad: Martijn Plomp (viool), Pieta Maayeshi (altviool), Arjan van der Boom (cello), Johannes Hulshof (contrabas) en Ernst Paul Fuchs (piano).

Kaarten: www.theater-voorhuys.nl