Gemeente Lelystad sluit per direct Eurotower af vanwege illegale praktijken

Lelystad - De gemeente Lelystad heeft vandaag besloten om het gebouw Eurotower in het Lelycentre met onmiddellijke ingang af te sluiten. Het gebouw wordt momenteel verbouwd. Tijdens een inspectie zijn illegale praktijken geconstateerd.

De inspectie werd uitgevoerd door de gemeente, de Inspectie SZW, de nationale politie, het Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en COVID-19 (LOT-C). Uit het inspectierapport van het Team WABO van de gemeente blijkt dat, naast de illegale bewoning en beslaping door (illegale) arbeidsmigranten, de veiligheid en de gezondheid van de mensen in het gebouw, op de bouwplaats, als ook van de omwonenden in het geding is.

Asbestgevaar

Het college treedt hard op tegen misstanden die te maken hebben met de veiligheid en gezondheid van mensen. Op grond van het inspectierapport van het Team WABO is komen vast te staan dat er onveilig gebruik gemaakt werd van de elektrische installatie. Ook was er geen speciale elektriciteitsaansluiting (bouwstroom) aangelegd. Bovendien bleek er onvoldoende onderzoek verricht naar asbest in het gebouw. De Omgevingsdienst Flevoland en Gooi en Vechtstreek (OFGV) had vastgesteld dat er gebroken asbest op de bodem van de bouwplaats ligt. En er werd gewerkt aan de lift, terwijl de monteurs die de lift op orde probeerden te maken niet bevoegd zijn.  

Tijdens de ontruiming werden er hamsters aangetroffen. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat zij zijn opgehaald door de dierenambulance en een veilig onderkomen hebben gekregen.

[De tekst gaat verder na de foto]

Per direct sluiten

Het feit dat werknemers op de bouwplaats overnachtten, dat op grond van veiligheidsoverwegingen verboden is; de stroom door Liander was afgesloten uit veiligheidsoverwegingen en dat er bij de controle bleek dat een aggregaat is aangesloten en er weer verder gebouwd werd; dat er geen asbestdocumenten aanwezig waren en een veiligheids- en gezondheidsplan ontbrak, heeft het college doen besluiten om het gebouw per direct te sluiten.

'Onacceptabel' 

Wethouder David de Vreede: 'Dit is onacceptabel. Wat hier gebeurt kan echt niet. Het college heeft daarom ook direct ingegrepen en heeft het gebouw per direct laten sluiten. Het college handhaaft streng op dit soort misstanden, want de veiligheid en gezondheid van mensen heeft onze hoogste prioriteit. Ik ben dan ook blij dat wij als gemeente door samenwerking met de Inspectie SZW, de brandweer, de politie en de OFGV hebben kunnen ingrijpen bij de Eurotower'.

Coriander Real Estate laat het voormalig kantoorpand aan het Noorderwagenplein ombouwen tot 81 huurappartementen.

Lees ook: Bouwlocatie Eurotower in Lelycentre illegaal gebruikt als woonruimte