Samen op jacht naar Sint en pieten in Lelystad

Lelystad - Gespannen koppies. Verkleumde handen en voeten. Springen, dansen en uit volle borst meezingen op de muziek die de dj draait. En vooral: vol verwachting kijken of Sinterklaas en zijn pieten al voet aan wal zetten. Dit jaar helaas geen intocht vanwege het coronavirus. Maar waar een traditie sneuvelt, wordt een nieuwe geboren: de Sint & Pietenjacht.

Geïnspireerd op de Berenjacht

Dit nieuwe initiatief is geïnspireerd op de Berenjacht tijdens de lockdown dit voorjaar. Nu gaan kinderen gaan in hun eigen wijk op jacht naar Sint- & Piet-versieringen. Daar kunnen ze zelfs een heus diploma mee verdienen!

Dinanda Roozeboom bedacht circa twee weken geleden dit idee en kreeg het drukker dan ooit. ‘Ik vond de Berenjacht eerder dit jaar echt een prachtig initiatief en de Sint & Pietenjacht werkt op exact dezelfde manier’, vertelt ze. Er werd een Facebookpagina aangemaakt en binnen een uur waren er al zoveel reacties.

In je eigen wijk

‘De aanmeldingen stromen nog steeds binnen’, vult Chantelle Pijnacker enthousiast aan. De teller staat op ruim 800 leden en 500 adressen, maar die aantallen gaan vast nog wel verder omhoog. Meedoen is eenvoudig en kan via de website. Er is ook een routekaart gemaakt, zodat iedereen kan zien wie er in zijn eigen wijk mee doet.

Want dat is wel belangrijk, benadrukken de initiatiefnemers. ‘Je jaagt in je eigen wijk en daarmee voorkomen we onnodig reizen.’ Deelnemers kunnen vanaf 14 november tot 6 december een Sinterklaas, pieten, kleurplaten, vlaggetjes of versierde cadeautjes achter het raam of in de tuin plaatsen. Deze moeten vanaf de openbare weg goed te zien zijn. Het is namelijk niet de bedoeling dat de kinderen (de jagers) in de tuin komen.

Google Maps-kaart

De beheerders van de berenjacht hebben niet alleen een mooie Google Maps-kaart gemaakt, waarin de adressen van de deelnemers staan, maar ook een afstreepkaart, een diploma en een bingokaart. Deze zijn allemaal te downloaden op de website.

Wie via Facebook Sint & Pietenjacht Lelystad een raamsticker in de vorm van een mijter koopt, steunt daarmee ook een goed doel: de Voedselbank en Sint voor Elk Kind. De opbrengst van de verkoop van deze sticker gaat naar deze doelen. ‘We vragen mensen stil te staan bij het feit dat Sinterklaas met cadeaus niet vanzelfsprekend is voor ieder kind’, zegt Chantelle. ‘Het Sinterklaasfeest gaat helaas aan een groot deel van de gezinnen voorbij. Daar vragen we aandacht voor’, vult Dinanda aan.

Geen contact

Voordat kinderen samen met hun ouders op speurtocht gaan naar Sinterklaas en zijn pieten, wijzen de initiatiefnemers op de algemene coronamaatregelen. Daarnaast drukken ze iedereen op het hart om geen cadeautjes of snuisterijen neer te zetten. Want hoe goed bedoeld ook, dit levert contactmomenten op en dat is nu net niet de bedoeling. De regels zijn ook te vinden op de website en Facebookpagina.

‘Echt supergaaf dat we op deze manier dit kinderfeest kunnen vieren’, besluit Dinanda enthousiast. ‘We dragen dit initiatief echt met zijn allen, samen met ondernemers en de goede doelen.’

Kijk voor alle informatie en de downloads op: www.sintenpietenjacht.nl