Column Bart van der Wal | Warme douche

Volgens mijn moeder was ik als klein ventje soms een enorme driftkop die het af en toe nodig had om even onder de koude douche te worden gezet. Mijn driftbuien als kleuter speelden vooral op als ik moe was. De remedie die mijn ouders toepasten was, naast de koude plens, op tijd naar bed.

'Coronagedoe'

Op dit moment hebben we allemaal te maken met de maatregelen die bedoeld zijn om het virus in te perken. Tijdens de boodschappen in het winkelcentrum van Dronten sprak ik een bekende die aangaf dat hij moe werd van dat ‘coronagedoe’. De anderhalve meter-samenleving en de nodige maatregelen vallen ons soms zwaar. De een heeft er meer last van dan de ander. Leeftijd, karakter, mentale instelling en ook sociaal-financiële omstandigheden spelen mogelijk een rol in hoe we omgaan met de huidige turbulente buitenwereld.

Emoties lopen hoog op

In een supermarkt waren twee dames aan het bakkeleien. De een beschuldigde de ander ervan dat zij constant veel te dicht in haar buurt kwam. De ander reageerde geagiteerd en met luide stem uit dat we in een vrije wereld leven en dat zij mag lopen waar ze maar wil. De emoties liepen hoog op. Stress en vermoeidheid hebben invloed op je eerste, verbale reactie bij een confrontatie met een ander. Zit je minder lekker in je vel in deze gekke tijd dan is je lontje mogelijk korter dan normaal.

Mondkapjes

Wat mij de laatste tijd opvalt is de felheid waarmee mensen elkaar aanspreken en reageren, ook online. Mijn vorige column ging over mondkapjes. Voor wie hem niet heeft gelezen: ik heb een hekel aan het ding maar draag hem wel omdat het me logisch lijkt dat het kapje in ieder geval iets doet tegen de verspreiding van het coronavirus. De column stond ook op de Facebookpagina van de FlevoPost en voor- en tegenstanders van mondkapjes hadden elkaar al gauw gevonden, zonder elkaar in hun mening te vinden overigens.

Best leuk als je column aanleiding geeft tot de nodige berichten van lezers aan elkaar. Het is nog leuker als mensen niet alleen kritisch zijn op wat de ander zegt, maar ook goed opletten op hoe ze zelf reageren. Een meningsverschil escaleert snel. Op zich is het prima dat we het niet altijd met elkaar eens zijn. De kunst is het gesprek aan te gaan zonder te schofferen.

U kent vast nog de Sire-campagne met de slogan ‘#Doeslief’. Wat mij betreft doen we ons best dit toe te passen. Het mag gezegd dat velen van ons al meer doen voor de ander. Juist omdat het nu zo’n gekke tijd is waarin eigenlijk iedereen wel wat extra genegenheid, aandacht of een vriendelijk woord kan gebruiken. Ook een klein gebaar, wat meer geduld of een luisterend oor kan door de ander ervaren worden als een warme douche.