Rhinovirus bij Maverick Stables in Lelystad; twee paarden overleden

Lelystad - Bij Maverick Stables aan de Bijlweg in Lelystad is het rhinovirus vastgesteld. In de pensioenstal zijn inmiddels twee paarden overleden.

Het rhinovirus  EHV1 is zeer besmettelijk. Het kan zorgen voor ernstige verlammingsverschijnselen bij paarden met de dood tot gevolg. 'Onze grootste nachtmerrie', aldus de eigenaren van Maverick Stables.

In de pensionstal staan op dit moment nog twee zieke paarden en twee paarden die verdacht zijn. Deze paarden zijn verplaatst naar de kleine rijhal. Verder zijn 12 noodboxen geplaatst in de kleine binnenbak. Alle stallen zijn schoongemaakt en ontsmet.

De eigenaren van de pensioenstal hebben direct alle klanten op de hoogte gebracht. Woensdagavond was er een bijeenkomst met alle klanten en een dierenarts van Dierenkliniek Emmeloord.

Alle paarden in de pensionstal worden twee keer per dag getemperatuurd. Bij een temperatuur van 38.5 of hoger gaan de paarden naar de kleine binnenbak.

Een ziek paard moet minstens 28 dagen nadat de koorts is verdwenen in strikte isolatie blijven. Het bedrijf dient te sluiten tot minstens 28 dagen na het verdwijnen van de laatste koortspiek en na het optreden van het laatste neurologische geval. Deze periode van sluiting is eventueel te verkorten tot veertien dagen op voorwaarde dat er zich geen nieuwe ziektegevallen hebben voorgedaan, tweemaal daags wordt getemperatuurd en geen koortsgevallen zijn geconstateerd en van alle aanwezige paarden aan het eind van de periode ten minste één neusswab wordt afgenomen voor PCR-controle.

 


Gerelateerd nieuws