PVV wil onderzoek naar draagvlak voor Zwarte Piet in Lelystad

Lelystad - De PVV in de Lelystadse gemeenteraad overweegt op 10 november, als de gemeente gaat stemmen over de begroting voor het komende jaar, een voorstel in te dienen voor een onderzoek naar het draagvlak voor Zwarte Piet in Lelystad.

‘Er is een oorlog gaande tegen onze Zwarte Piet. Terwijl hij steeds populairder wordt, wil een klein gedeelte hem dood hebben. Wij zijn bang dat het gemeentebestuur hier ook voor buigt. Is er in Lelystad wel onderzoek gedaan naar het draagvlak voor Zwarte Piet? Anders dienen wij daar over twee weken een motie voor in,’ zei fractievoorzitter Ashwin van Stormbroek dinsdag.    

Van Stormbroek stelde Zwarte Piet niet racistisch te vinden en noemde mensen die donkere kinderen uitmaken voor Zwarte Piet ‘heel dom’. ‘Wij zijn tegen discriminatie.’

Burgemeester Henry Meijdam stelt dat de gemeente hier helemaal niets over te zeggen heeft. ‘Het Sinterklaascomité stelt voor het Sinterklaasfeest maximaal plezier voor kinderen centraal en wil overgaan op de Roetveegpiet. Daar moeten we ze in steunen, want zij zijn daar zelfstandig in. Wat ik er dan eventueel van vind, doet ook niet ter zake'.