Extra handen in de zorg zijn welkom

Lelystad - Zorgorganisaties Coloriet en Woonzorg Flevoland in Lelystad beginnen allebei een campagne voor extra handen in de zorg. Die komt namelijk zwaar onder druk te staan door de tweede coronagolf, die ook nog eens middenin het griepseizoen valt.

In het westen van Nederland is het verzuim in de zorg zeer groot. Brancheorganisatie Actiz slaat alarm. In Flevoland is dit nog niet aan de orde. Wel hebben zorgorganisaties scenario’s voor als dit wel het geval is. Coloriet en Woonzorg Flevoland starten daarom een campagne.

Support de zorg

‘Support de zorg, kom een handje helpen’. Bestuurder Aukje Reinders van Coloriet: ‘Normaal kunnen wij vakanties en griepgolven prima aan. Deze coronacrisis is echter geen sprint maar een marathon met onbekende finishlijn. Een tijd waarin een uitzonderlijk beroep wordt gedaan op zorgprofessionals. Deze vreemde tijden vragen om kleurrijke oplossingen. Zowel voor onze zorgcentra als in de wijk.’

Tijdens de eerste golf lukte het Woonzorg Flevoland de roosters rond te krijgen dankzij de inzet van andere zorgmedewerkers die extra diensten draaien. Door de tweede coronagolf, maar ook door het griepseizoen, zitten er op dit moment veel medewerkers ziek thuis. En in het geval van een coronatest, zijn zij in afwachting van de uitslag. Werken kan dan niet en dat zorgt voor uitdagingen in het rooster. ‘Mocht het tijdens deze tweede golf niet lukken genoeg medewerkers op de werkvloer in te zetten, dan moeten we wellicht kijken naar het afschalen van zorgmomenten. Maar dit is een noodscenario en proberen we te voorkomen’, vertelt bestuurssecretaris Annemieke Verburg van Woonzorg Flevoland. ‘We streven ernaar het met eigen mensen rond te krijgen en roepen oud zorgmedewerkers op om tijdelijk bij te springen. Dit zijn vakbekwame mensen die bijvoorbeeld gepensioneerd zijn of ergens tijdens hun loopbaan een andere weg hebben gekozen.

Extra handen

De campagne ‘Extra handen voor de zorg’ heeft al veel oud-zorgmedewerkers kunnen plaatsen bij zorgorganisaties in heel Nederland.

Coloriet wil een lijst aanmaken met namen van mensen die ze tijdelijk kunnen oproepen mocht dit bij heel groot ziekteverzuim nodig zijn. Het ‘wat als’-scenario. Auke Reinders: ‘Op die lijst kunnen ook mensen zonder zorgervaring. Wij bieden hen een online cursus van de Nationale Zorgklas. Deze vrijwilligers worden dan ondersteunend zorgverlener. Zij helpen bij het ontbijt of avondeten, leggen materialen klaar, ruimen op, lezen de krant met bewoners. Of maken een wandeling.’

Coloriet organiseert alle extra hulp op een verantwoorde manier door de komende weken alvast deelnemers te trainen. Verder zijn studenten met afgeronde medicatiemodule of mensen die een tijdje uit de zorg zijn, welkom. Coloriet biedt hen opleidingsmodules aan. Ook heeft zij eerder dit jaar met ROC Friese Poort een opfriscursus ontwikkeld. Wie na deze ervaring in de zorg wil blijven werken, kan bij Coloriet zich oriënteren op een opleiding of een vaste baan.

Overbelast

Beide zorgorganisaties willen met deze acties proberen te voorkomen dat de zorg moet worden afgeschaald. ‘Wij hebben in de regio met elkaar een verantwoordelijkheid voor de zorg van de inwoners. Met extra handen willen wij de ziekenhuizen en onze eigen zorgmedewerkers ontlasten, en willen we voorkomen dat door afschaling van zorg mantelzorgers overbelast raken’, besluit Auke Reinders.

www.coloriet.nl/handjehelpen

www.werkenbijwoonzorgflevoland.nl