Column Kees Bakker | Partijhopper XXL

Lelystad - Het Lelystadse gemeenteraadslid Eric van Luxemburg geeft het begrip 'partijhopper' een geheel nieuwe lading. In de ruim twee jaar dat hij nu in de gemeenteraad zit is hij aan zijn vierde partij bezig.

Gekozen in de gemeenteraad voor het CDA, stapte hij na een half jaar uit die fractie om alleen verder te gaan als Lokaal Lelystad. Eind vorig jaar sloot hij zich aan bij de InwonersPartij en nu stapt hij over naar de PVV. Je zou kunnen zeggen dat hij misschien niet zo goed weet wat hij wil, maar in het lokale politieke spectrum staan deze vier partijen niet zo vreselijk ver van elkaar af. 

Slecht voor het aanzien van de politiek

Ik las ergens op internet dat de kiezers die in 2018 op het CDA hebben gestemd zich dit vast anders hadden voorgesteld. Dat is een waarheid als een koe. Het is ook slecht voor het aanzien van de politiek, zo’n raadslid dat schijnbaar te pas en te onpas van partij overstapt. Toch zou je Van Luxemburg ook weer tekort doen door hem alleen daar op te beoordelen. Hij kan inhoudelijk wel hele goede argumenten hebben om dit te doen, die mag je hem niet ontkennen.

Raadslidmaatschap opgeven

Als je wil dat dit soort dingen niet meer voorkomen, zou je wellicht moeten willen dat raadsleden die zich niet meer thuis voelen bij de partij waarvoor ze in de gemeenteraad zijn gekozen, niet de keuze hebben van partij over te stappen, maar dan gewoon hun raadslidmaatschap opgeven. Waarop de zetel dan weer naar de partij terugvloeit waarvoor ze zijn gekozen. Daar valt iets voor te zeggen, maar daarvoor is wel een wetswijziging nodig. En dat kunnen we in Lelystad niet regelen.

Huidige coalitie heeft geen meerderheid meer

De overstap van Van Luxemburg maakt ook dat de huidige coalitie van VVD, Leefbaar Lelystad, InwonersPartij, SP en Mooi Lelystad/Forum voor de Ouderen geen meerderheid meer heeft. Dat is politiek interessant. Op zich hoeft het geen probleem te zijn, want de PVV staat qua inhoud dichtbij de huidige coalitie. Net als het CDA en Forum voor Flevoland. Het maakt dat het huidige college regelmatig bij die drie partijen zal moeten shoppen om een meerderheid voor hun voorstellen te halen.

Het is ook de vraag in hoeverre de SP zich in die constructie senang zal voelen, als men voor een meerderheid voor collegevoorstellen steeds de PVV moet aankijken. Let wel: landelijk kun je je dat niet voorstellen, lokaal ligt dat heel anders. Maar toch: ook de SP-kiezer zal zich er heel wat anders van hebben voorgesteld, van de collegedeelname van de SP.

'Kneiterrechts college'

Na de recente politieke crisis, waarbij dit college uit de koker kwam rollen, werd er door politiek links al gesproken van een ‘kneiterrechts college’. Dat is niet minder geworden als het afhankelijk is van de PVV voor meerderheden. En dan mag je je ook afvragen wat de SP-kiezer daar van vindt.