Column Kees Bakker | Krachtig signaal

Dronten - Voor GroenLinks in Dronten was het donderdag een avond van vreugde en verdriet. Ach, dat is wel heel zwaar aangezet. Aan de ene kant zag de partij een voorstel sneuvelen, althans, men bracht het niet in stemming. Aan de andere kant werd een voorstel dat zij samen met D66 indiende, aangenomen.

Ja, ja-sticker

Laten we met het voor de partij slechte nieuws beginnen. Het voorstel voor de invoering van een ‘Ja, ja’-sticker werd uiteindelijk (nog) niet in stemming gebracht, omdat het in deze vorm en op dit tijdstip geen meerderheid zou krijgen. Daar valt ook iets voor te zeggen. Als je binnenkort als gemeente en politiek toch met een toekomstbestendig afvalbeleid aan de gang gaat, hoef je niet een paar maanden daarvoor al een besluit te nemen dat in detail op dat toekomstige beleid ingaat. Dan kun je ook nog wel een paar maanden wachten.

Geen complete nederlaag

Een complete nederlaag was het niet. Het voorstel van GroenLinks kon bij alle partijen op sympathie rekenen. Alle, behalve één: de VVD. De partij die zich graag profileert als ‘ondernemerspartij’ ziet er helemaal niets in. Nu vind ik het argument van de liberalen dat je hiermee lokale ondernemers een bron van communicatie ontzegt valide. Los van wat je er van vindt dat veel folders wellicht ongelezen in de papierbak verdwijnen, meer folders doen dat niet. En daarmee maken mensen wel een keuze waar ze gaan winkelen. Als ondernemers dan die manier van het aan de man brengen van een boodschap moeten gaan missen, kan dat voor hen ook gevolgen hebben.

‘Exorbitant hoge kosten’

Dat Barry Hoogezand van de VVD twee weken geleden de ‘exorbitant hoge kosten’ voor invoering als argument noemde om het er niet mee eens te zijn, is wel een beetje overdreven. Kom kom. De afvalstoffenheffing gaat volgend jaar met 34 euro omhoog. Doe daar één eurootje bij en je hebt de jaarlijkse kosten van dit systeem terugverdiend. Dan gaat het alleen nog om de invoeringskosten van ruim 60.000 euro. Maar als dit systeem ook zou betekenen dat er minder oud papier bij het restafval wordt gegooid en er daardoor dus minder restafval is, gaat het misschien nog wel geld opleveren. En kan de afvalstoffenheffing weer omlaag Dat zou de liberalen toch als muziek in de oren moeten klinken.

Regenboogfontein

De discussie over de regenboogfontein op het Meerpaalplein was wel een succes voor GroenLinks. Nu vond ik die die discussie in aanvang wel interessant, omdat sommige partijen vonden dat een permanente regenboogverlichting de nadruk op de noodzaak voor acceptatie van de lhbt-gemeenschap misschien wel juist tekort doet. Eén of twee keer per jaar een concrete actie is misschien wel krachtiger dan een signaal dat het hele jaar door klinkt en daardoor gaat wennen. En mensen misschien zelfs vergeten waarvoor dat signaal ook alweer is.

Maar de discussie verstomde en mijn mening veranderde na het verhaal van LD-raadlid Anne-Marie van Huffel. Na dat verhaal kun je maar één ding concluderen: het signaal is het hele jaar door nodig. Mooi dat het is aangenomen.