Straatverlichting in wijk Oostrandpark al wekenlang van slag. 'Complexe storing', zegt gemeente

Lelystad - Ze zijn er wel een beetje klaar mee, de bewoners van de wijk Oostrandpark in Lelystad. Al anderhalve maand doet de straatverlichting het meer niet dan wel. Het gaat om 19 lantaarnpalen. Als ludiek protest hebben ze kaarsen aan de lantaarns gehangen.

Vragen om problemen

'Het is ontzettend donker als er geen straatverlichting brandt, en het voelt niet veilig', aldus een van de bewoners, die om veiligheidsredenen liever niet met de naam in de krant komt. 'Een buitenwijk waar het ’s avonds en ’s nachts pikkedonker is, dat is vragen om problemen. Daarbij komt ook het vergrote risico op inbraak, zeker nu de wintertijd is ingegaan'.

Het probleem speelt al anderhalve maand. 'Af en toe rijdt er een busje van Liander door het Oostrandpark en blijkt het probleem voor één nacht opgelost, om de volgende avond opnieuw te constateren dat de verlichting het weer niet doet. Soms doet de verlichting het vijf nachten achter elkaar niet, dan weer een dag wel, dan weer een aantal dagen niet'.

[De tekst gaat verder na de foto]

Tientallen meldingen

Elke keer dat de verlichting het niet doet, melden de buurtbewoners het bij de gemeente volgens de gebruikelijke weg. Het gaat om tientallen meldingen. 'Inmiddels ben ik de tel kwijt. Er is meer géén verlichting dan wel', aldus een van de bewoonsters. 'De enige reactie die ik krijg is: "Vervelend om te horen dat het probleem nog niet is opgelost. Wij hebben het doorgegeven aan Liander" of "het probleem is verholpen, wilt u de volgende keer weer een melding maken?"'.
 
Bellen met de gemeente leverde weinig op. Bewoners die rechtstreeks contact zochten met Liander werden direct terugverwezen naar de gemeente.

Een complexe storing

Afgelopen maandag kwam de gemeente eindelijk met een concreet antwoord. Het betreft een complexe storing in het netwerk van Liander. 'Deze netstoring is voor nood gerepareerd maar wacht op definitief herstel. Het lijkt er op dat de netstoring en de storing van de straatverlichting met elkaar in verband staan en zich op dezelfde plek concentreren'.

Om beide storingen definitief te herstellen moet het spanningsnet worden uitgeschakeld, inclusief de elektriciteit in de woningen. Dat gebeurt donderdag 29 oktober. Daar hadden de buurtbewoners al een tijd geleden een brief over ontvangen van Liander. 'Nu blijkt dát dus te zijn om het probleem te verhelpen. In de brief stond echter niets over de straatverlichting'.

Na donderdag moet alles het weer normaal doen. Dat had allemaal beter kunnen worden gecommuniceerd. De gemeente reageert hierop: 'De medewerkers van de gemeente en Liander hebben zich gefocust op het oplossen van de storing, waardoor de communicatie naar de bewoners minder aandacht kreeg'.